Жените, които стават майки по-късно, живeят по-дълго

Дали можем да излъжем природата и генетичния си код в името на това да живеем по-дълго? 

*Лекарите, участвали в това проучване предупреждават, че всяка жена има право да стане майка, когато реши и когато е готова за това.

Ново проучване установи връзката между късното майчинство и по-дългият живот на жените. Тази новина идва след години наред насажданото схващане, че по-възрастните майки рискуват както своето здраве, така и здравето на детето си.

Настоящата новина определено е добра за майките, които имат намерение да забременеят след 30-35 годишна възраст.

Според Boston.com, изследователи от Бостънския медицински университет са установили, че жените, които заченат дете по естествен начин след 33-та си година увеличават шансовете си за дълголетие и е много вероятно да достигнат до възраст 90-95 години, в сравнение с онези, който са станали майки по-рано от 29.

Преди да решите да отложите майчинството обаче, трябва да сте наясно, че 462-те жени, които са участвали в изследването са част от проучване на The Long Life и са с положителна фамилна анамнеза за изключително дълголетие. Иначе казано, те вероятно по рождение са предразположени да живеят по-дълго.

Ето защо специалистите предупреждават, че ако сте решили да имате бебе на по-зряла възраст, едва ли това ще е гаранция за по-дълъг живот.

Така че, каквито и разбирания да имате, не чакайте и не отлагайте твърде дълго.

Специалистите по акушерство, гинекология и женско здраве предупреждават, че с увеличаване на възрастта на майката, се увеличават и рисковете от редица генетични заболявания, включително и синдром на Даун, както и понижаване на репродуктивните способности. Поради тази причина, не се препоръчва пълното уповаване на резултатите от това проучване, с цел отлагане на майчинството. Точно обратното – те съветват жените да гледат на тях единствено като на възможна хипотеза, но не и като на сериозен и обоснован резултат.

„Жените трябва да подхождат към решението за това, кога да станат майки, с нужната отговорност и с осъзнаването на ползите и рисковете от едно такова решение. Всяка бременност трябва да бъде добре премислена и в съответствие с репродуктивното здраве на двойката. Това ще увеличи шансовете й тя да е добре планирана и успешна.“

В допълнение учените казват, че ако майките искат да имат здраво бебе, но и да живеят по-дълго най-важно е те да се фокусират върху онези аспекти на здравето, които се отнасят към подготовката на организма за бременността и майчинството, още преди те да са настъпили. Тук влизат фактори като отказване от тютюнопушене и други вредни навици, поддържане на здравословно тегло и т.н.

Когато тези грижи са налице, със сигурност майките и техните бебета ще са добре, а възрастта ще остане на втори план.

По информация от www.parenting.com