Защо все повече жени раждат след 30

В днешно време все повече жени избират да родят сред 30 и това не е изненада за никого. Съвременните момичета и млади жени не бързат да създават семейство, да раждат деца и да следват стереотипите, наследени от техните майки. Днес никой не робува на схващането, че една жена трябва да се омъжи, защото й е „дошло времето“ или защото „се налага“, тъй като е навършила определена възраст. В подкрепа на този все по-често срещан модел е и фактът, че все по-рядко в обществото ни можете да чуете някой да споменава фразата „стара мома“, която преди години беше доста популярна.

Статистиката през последните години сочи, че броят на жените на възраст между 30 и 40 години, които решават да имат първо, второ или трето дете, нараства устойчиво.

Каква е причината за тази тенденция и какво мислят за това психолозите и гинеколозите.

Основната причина, поради която съвременните двойки отлагат решението да станат родители за по-късно, е разширяването на границите на информираност, т.е. имайки представа за постиженията на съвременната медицина, младите хора анализират, сравняват и вземат информирани решения за своя живот. Класическият модел „училище-университет-женитба-майчинство“ трайно остава в миналото. Днешните млади жени имат сериозни амбиции за професионална реализация след получаване на образование, градят успешни кариери, пътуват по света, усъвършенстват своите дарби и способности, търсят начини за себеизява, други тръгват по пътя на духовно израстване и пр.

Разбира се, жените от 21 век не са кой знае колко по-различни от своите предшественички, но днешните се различават по това, че те все по-рядко биха рискували да родят дете, без да са финансово обезпечени в личен план. В плановете на повечето млади жени раждането на дете не се обвързва с идеята, че семейството или партньорът ще бъде основният източник на доходи.

За жените в споменатата възрастова категория, дори да са вече майки, е от особена важност техният активен социален живот да не спира. В тази възраст жените са много по-осъзнати за майчинската роля, защото те непрекъснато четат и се информират за всичко, свързано с отглеждането и възпитанието на детето. Повечето от тях са деца на родители, които са станали такива твърде рано и кога подсъзнателно, кога съвсем осъзнато, те се стремят да не повтарят семейния модел. Тяхната основна цел е първо да постигнат успех в професионалната сфера и са убедени, че това ще им помогне един ден да са още по-добри и успешни майки.

Днешните млади жени залагат все повече на това да открият надежден партньор, на който да разчитат и с който да споделят родителските отговорности. При такива двойки непредвидена бременност е почти невъзможна, защото те старателно планират кога да се случи и обикновено имат желано дете. Тези двойки инвестират много емоции в отглеждането на децата си и не пестят нищо за тяхното благоденствие.

Днешните родители на първо място се стремят да постигнат висок финансов статус, търсят осъзнати пътища към постигането на своята роля в живота и едва след като са поели по този път се замислят за потомство. Всичко това отнема време, именно и поради тази причина много жени съзнателно  избират да станат майки след 30-35 годишна възраст.

Според психолозите подобен подход е правилен и гарантира хармонични взаимоотношения в двойката. Защото, ако родителите са наясно със своите отговорности, които родителството ще им наложи, те ще могат да разберат и това, че именно тяхното отношение и подход към детето ще са от решаващо значение за развитието на личността му, а шансовете да имат успешно родителство са доста високи.

Мнението на лекарите относно късното раждане обаче не е толкова оптимистично. Много гинеколози алармират, че промените в социалния статус на една жена нямат отношение към физиологията й. От тяхна гледна точка оптималната възраст за успешна бременност е 22-25 години. Лекарите твърдят още, че природата не се интересува от това дали една жена има успешна кариера и дали е намерила мястото си в обществото, дали е постигнала своето морално удовлетворение и открила ли е своята най-подходяща половинка, за да създаде поколение. Основното, според лекарите е, че колкото е по-млада една жена, вероятността тя да зачене по естествен начин, да износи и роди здраво дете е по-голяма. Лекарите все пак правят и едно допълнително уточнение, че всичко е много индивидуално и свързано със здравословното състояние, с начина на живот и разбира се, желанието на самата жена.

Очевидно, не бива да се пренебрегва нито мнението на психолозите, нито това на лекарите, но по-важно е да запомним, че не даваме на децата си само живот, а и възпитание. Съзнателното родителство, независимо дали се случва на 20, 30 или 40 години дава на всеки родител незабравими мигове с децата и вдъхновение за пълноценен и споделен живот, без капчица съмнение, че заради едно решение сме пропуснали ползи от някое друго, което не сме осъществили.

Адаптация и превод от ihappymama.ru

Източник: http://purvite7.bg