Стресираните жени раждат бебета, които плачат повече

Стресираните жени раждат бебета, които плачат повече | Диана

Жените, които страдат от стрес, раждат деца, които плачат по-често. Това установиха учени от Америка след проведено изследване.

В проучването са участвали 300 жени в начална бременност.

Учените не дават категорично обяснение за връзката между безпокойството и тревожността при майките и раждането на бебета, които плачат често. Едно от предположенията на специалистите е, че това се дължи на факта, че такива майки се стремят да постигнат абсолютен контрол над децата си. Точно този контрол провокира честият плач при бебетата.

Друга теория на експертите е, че причината се крие в произвеждането на определени хормони в организма на майката, която е под стрес и напрежение. Те оказват влияние върху детето, още докато е в утробата ѝ.

Експертът по детско възпитание и развитие д-р Клер Бели съветва майките да бъдат по-спокойни, ако искат да разрешат проблема с детския плач.

Друго изследване, на Университета в Денвър, показва пряка връзка между нивата на стрес изпитван от майката по време на бременноста и нивата на кортизол (хормона на стреса) на бебетата след раждане.