Учени предупреждават: Парацетамолът може да навреди на плода по време на бременност

Учени предупреждават: Парацетамолът може да навреди на плода по време на бременност | Диана

Жени, които приемат болкоуспокояващото парацетамол редовно и за дълги периоди по време на бременност, може би излагат на риск неродените си бебета. Лекарството е вредно най-вече за мъжките ембриони, защото намалява нивата им на тестостерон, което по-късно в живота може да доведе до репродуктивни проблеми при детето.

Това са установили учени от Университета в Единбург след като са провели експерименти върху мишки с присадени тестикуларни тъкани от човек. За една седмица редовен прием на парацетамол, учените установили рязък спад на производството на тестостерон при мишките, пише “Ройтерс” като се позовава на журнала “Science Translational Medicine”. Тестостеронът е най-важният хормон за здравето и дълголетието на представителите на мъжкия пол.

В резултат на проучването от Университета в Единбург отправят препоръка към бременните да приемат лекарството против болка и температура възможно по-рядко и за кратки периоди от време. В момента това е едно от най-широко прилаганите лечения по време на бременност в САЩ и Европа.При тестовете с мишки учените измерили нивата на тестостерон в два момента – 24 часа след първия прием, и след това един час след последния прием при седемдневно стандартно лечение. Открили, че от първото хапче няма никаква промяна в нивото на производството на тестостерон в организма, но за седем дни паднало с 45%.

Учените обясняват, че по принцип намаленото производство на тестостерон по време на бременност може да означава повече риск за безплодие и рак на тестисите при бебета от мъжки пол. От Кралския колеж по акушерство и гинекология коментират пред “Ройтерс”, че проучването изглежда солидно и основателно, но понеже тестовете са проведени върху мишки с присадени човешки тъкани, е трудно да се пренесе като заключение и за хората. Необходими са още изследвания, а до тогава бременните жени могат да следват съществуващите препоръки и да не прекаляват с приема на парацетамол, убедени са от Кралския АГ колеж.