Вижте какво се случва с бебето в утробата, когато майката пуши цигари!

Учени провеждат специално проучване, включващо 20 бременни жени, които са преглеждани с ново поколение ултразвук 4D.

Четири от тях продължават да пушат – до 14 цигари на ден. 16 други не пушат изобщо. Всяка жена провежда 4 сесии ултразвуково изследване на плода в рамките на три месеца. Резултатите са шокиращи.

Ембрионите на майките, които са пушили по време на бременността, изглеждат раздразнени, гневни и нещастни.

Бебетата буквално са се гърчили от болка. Те са правили много повече движения с устата от ембрионите на майките непушачки.

Лекарите са заключили, че централната нервна система на децата на майките пушачки не се развива със същата скорост, от децата, чиито майки не са пушили по време на бременността. Всички деца, които са участвали в проучването, са родени здрави. Въпреки това, лекарите са с непреклонна позиция. Те вярват, че пушенето по време на бременност носи твърде много опасности, за да търсят оправдание за този навик.

„Ние знаем, че стресът и депресията при майката по време на бременността – са лоши за плода. Но самият никотин има още по-голямо въздействие, отколкото проблемите с психическото състояние. Така че, дори ако една цигара ви помага да се отпуснете, изключено е да го правите по време на бременност“, – казва Надя Рейсланд, един от авторите на изследването от университета в Дърам.

Според Центъра за контрол и превенция на заболяванията, пушенето на цигари по време на бременност може да доведе до:

Увеличаване на риска от преждевременно раждане;
Намаляване на теглото на детето по време на раждане;
Мозъчно увреждане на тъканите и белите дробове на бебето;
Намаляване на количеството кислород, което получава плода.

Източник: http://girl.bg