Предупреждение към родителите: Не давайте твърде много парацетамол на децата

Предупреждение към родителите: Не давайте твърде много парацетамол на децата | Диана

Даването на парацетамол на децата за намаляване на температурата им може да доведе до астма, увреждания на сърцето и бъбреците в по-късна възраст.

Прекомерните дози перорална суспензия, съдържаща активната съставка парацетамол, която родителите  дават на децата, за да се намали температурата, могат да доведат до здравословни проблеми по-късно през живота на децата, предупреждават британски педиатри. Съветите им са да прецизираме дозите много внимателно според теглото на децата ни за да избегнем проблемите.

Педиатърът и професор по педиатрия на Университетския колеж в Лондон, Алистър Сатклиф твърди, че родителите по този начин често излагат децата на риск да развият астма, болест на сърцето и бъбреците или увреждане на черния дроб по-късно в живота, пише вестник Сънди Таймс.

Кралската фармацевтична асоциация (СИП) споделя становището на проф. Сатклиф за риска от употребата на парацетамол от деца и публикува материали описващи същите проблеми.

Британски фармацевти смятат, че родителите трябва да знаят какви са последиците, когато на децата се дава перорална суспензия, базирана на парацетамол

На същото мнение са и членове на Кралския колеж по педиатрия и здравето на детето (RCPCH).

Съветът за родителите е, по-малко да разчитат на термометри, които често могат да бъдат неточни, а да обърнат внимание основно на поведението на детето. Друг важен съвет е да не се дават едновременно лекарства съдържащи ибупрофен и парацетамол!

Първите симптоми на висока температура при децата са отпадналост и липсата на нужда от течности.

Затова съветът на лекарите е да се дават повече течности на децата и да се проверяват точно инструкциите за дозиране на лекарствата, а най-добре използвайте народна медицина за понижаване на температурата.

Статия по същата тема е публикувана и във вестник Мирър. Тя се базира на изследванията на The National Institute for Health and Clinical Excellence (Nice)University of Louisville и University of Arkansas. Учените, направили изследванията съветват да се внимава освен с парацетамола и с ибупрофена, когато става въпрос за здравето на децата ни.