Бебетата използват смартфони преди да проходят

Бебетата използват смартфони преди да проходят | Диана
Резултатите от ново проучване показват, че бебетата са изложени на въздействието на мобилните технологии повече откогато и да било.
Една трета от децата в невръстна възраст използват смартфони и таблети преди да проходят, пише Tech Times, цитиран от “Фокус”.Изследването, което се опитва да установи на каква възраст малките деца се „запознават“ с мобилните медии и как използват устройствата, е ръководено от Хилда Кабали от Медицинския център „Айнщайн“ във Филаделфия, САЩ.

В проекта са участвали над 300 родители, най-вече от градски общности и групи с ниски доходи. Учените са установили, че една четвърт от 2-годишните деца използват мобилни устройства един час на ден.

Изследователите казват, че са изненадани от откритията. „Не очаквахме, че децата използват устройства от 6-месечна възраст. Някои деца стоят пред екран в продължение на 30 минути“, изтъква Кабали.

Наред с това проучването показва, че родителите използват устройствата, за да забавляват и успокояват децата си.

73% от родителите дават телефон на децата си, докато са заети с домашни задължения, а 60 на сто казват, че в такива случаи оставят децата си с таблет в ръце. Малко под една трета от родителите приспиват децата си с мобилни устройства, а две трети ги използват, за да ги успокояват.

Експертите изтъкват, че тези навици могат да навредят на развитието на децата, независимо от съществуването на образователните мобилни приложения.

Британското правителство предупреди през 2013 година, че прекарването на твърде много време пред електронните екрани може да доведе до емоционални проблеми при децата.

Американската академия на педиатрите също не препоръчва използването на устройства с екрани преди 2-годишна възраст. Същите вредни ефекти се наблюдават и при по-големи деца.

Изследването от 2014 година установява, че децата в предтинейджърска възраст, които биват оставени пет дни без дигиталните устройства в лагер на открито, показват по-добра способност за разпознаване на емоциите на другите хора.