Радиацията от GSM води до рак, алармират учени

Радиацията от GSM води до рак, алармират учени | Диана

Международен екип от около 200 учени публикува отворено писмо до ООН. Те апелират Световната организация да приеме основни насоки за защита от електромагнитната радиация, която излъчват мобилните телефони, лаптопите, таблетите и други устройства, съобщи БНТ.

Според учените постоянната електромагнитна радиация от мобилните устройства може да доведе до рак и често причинява неврологични, сърдечни и дихателни заболявания.

Мартин Бланк, бивш лектор по медицина заяви: “Съвсем грубо казано, тези устройства нанасят щети на живите клетки в телата ни и убиват все повече хора всяка година”.

Микробиолози добавят към тази теза, като заявяват, че радио кулите, които отговарят за препредаването на мобилните комуникации покриват атмосферата с пелена от електромагнитна радиация. Учените твърдят, че тя влияе директно на структурата на ДНК-то и с нея може да се обясни наблюдаваният през последните години бум на случаите на заболели от рак.

Според специалистите най-добрият начин за предпазване от излишно облъчване е мобилните устройства да се изключват, когато не са в употреба. Жителите на Ню Йорк обаче не са съгласни.

В писмото си до ООН международните учените молят членуващите страни, както и представителите на Световната здравна организация да обърнат внимание на проблема с радиацията от електронните устройства.

Според групата специалисти международните институции могат да помогнат, като дадат препоръка за ограничаване на количествата електромагнитна радиация и проведат кампании за запознаване на обществеността с рисковете от излагането на такава.