Храненето може би е ключът към овладяването на множествената склероза

Храненето може би е ключът към овладяването на множествената склероза | Диана

Множествената склероза е коварна болест. Проявява се неочаквано, обикновено при млади хора, и няма начин да се предвиди с какви темпове и по какъв начин ще прогресира. Може да наурши зрението, двигателния апарат, говора. В повечето случаи прогресията не е постепенна, а внезапна след пристъпи – по три-четири пъти годишно. Нелечима е и няма единно мнение за това какво помага за овладяването й. Лекарствата, които се предписват могат да я забавят, но с различен успех при различните пациенти и с множество странични ефекти.

В препоръките към пациентите с множествена склероза винаги се включва това да се хранят здравословно, има редица специално разработени диети и режими. Но това не е просто добър съвет, а ключът към подчиняването на болестта, убедени са от Фондация “МС – Мога сам”.

Те са се доверили на един конкретен хранителен режим заради това, че той е изготвен след 34-годишно проучване. Никой друг подход няма такава научна основа, обясниха основателят на фондацията Биляна Савова и пациенти с МС на среща с журналисти тази седмица.

Диетата на д-р Рой Суонк е разработена през 1948 г. и залага на минималната консумация на животински продукти. С дългогодишния си експеримент американският учен определил максималното количество наситени мазнини, които човек трябва да приема за ден, за да бъде по-здрав и в случая на пациентите с множествена склероза – за да не позволяват на болестта да прогресира. Според Суонк, абсолютният максимум на ден е 20 г, докато за сравнение един средностатистически човек в западната култура обикновено поглъща повече от 100 грама наситени мазнини на ден.

Специалният хранителен режим съдържа храни, богати на Омега-3 мастни киселини като риба, плодове и зеленчуци, сурови ядки и семена, варива и супер храни като киноа, елда и др., също и подправки за вкус. Забранени са животинските продукти и палмовото масло, които са богати на наситени мазнини, но са разрешени белтъците на яйцата. Това най-общо са принципите на веганството.

34-годишният експеримент на д-р Суонк показал, че пациентите с МС, които спазват стриктно ограничението, спират почти напълно прогресията на болестта – остават дългосрочно на степента на увреждане, в която са започнали този режим на хранене. Заедно с това пристъпите им постепенно се разреждат и придобиват пренебрежима честота от веднъж на 10 или 20 години, в сравнение с обичайните между 1 и 4 епизода на година. Тези обаче, които надвишавали препоръчителната дневна доза наситени мазнини дори само с по няколко грама, болестта се развила по обичайния начин – с инвалидизиране и при около 90% – смърт в следствие на усложненията.

“Спазването на диетата не е проблем, необходими ми бяха около 3 месеца да отвикна да ям сирене например, но с нея дойде един приятен и неочакван за мен страничен ефект – прилив на енергия”, разказа Андрей Райчев, който от 14 години е с диагнозата множествена склероза и е с шеста степен на увреда по десетобалната скала за определяне на прогресията на заболяването. Андрей разказа, че е избрал да спре лекарствата, които ползва от години, защото от тях вече не може да се очаква резултат, но ги е заменил със стриктния режим и е обнадежден. Проблем по думите му обаче е приготвянето на храната, защото то е специфично.

Фондация “МС – Мога сам” търси решение на този проблем. От скоро организацията работи съвместно с фирма, която може да приготвя и доставя здравословната храна до пациенти с множествена склероза. За тези от тях, които са нетрудоспособни и без приходи, организацията планира отстъпки и безплатни доставки, но все още търси помощ от бизнеса за инициативата си “Много специално меню”. Вече има дарен автомобил за доставките, които засега са само в София, и отстъпки от производители за продуктите.

Ангелина Генова, Дневник.БГ