Какво е паническо разстройство?

Какво е паническо разстройство? | Диана

И какво прави човек при пристъп на паническо разстройство?

Паническото разстройство е едно от най-честите психични разстройства. За съжаление, много пациенти с паническо разстройство, са лекувани с години, с комбинация с антидепресанти и транквилизатори, но не винаги успешно.

Какво се случва при пристъп на паническо разстройство?

Главната особеност на този проблем са пристъпите на паника при които човек чувства интензивна тревожност. Пристъпите на паника са придружени от чувство на ужас, сърцебиене, изпотяване, замаяност, направо се усеща задушаване.

В някои случаи има дереализация – чувство, че външният свят изглежда нереално променен. Това е един от най-страшните симптоми на паническо разстройство. При много пациенти, съществува вторичен страх от смъртта, тъй като симптомите се смятат за болести като – инфаркт, инсулт, астма. Също така, някои хора имат вторичен страх от полудяване.

Колко трае един пристъп на паника?

Пристъпите на паника обикновено продължават около 10 минути, но може да има кратки около 1-5 минути и такива от 30 минути, но чувството на тревожност може да остане в продължение на цял час. При някои пациенти тези пристъпи се наблюдават редовно – понякога ежедневно или ежеседмично.

Много пациенти с паническо разстройство се страхуват, че страдат от лудост. Това определено не е така. Много изследвания показват, че рискът от развитие на шизофрения е минимален. Но за съжаление, много психиатри затвърждават тези страхове, като предписват антипсихотици – лекарства, използвани предимно за лечение на шизофрения. В действителност, за лечение на паническото разстройство, заедно с психотерапията се използват успокоителни и антидепресанти.

Друг проблем е диагнозата „вегетативно-съдова дистония.“ Това е много несигурна диагноза. Пациентът остава с убеждение, че проблемът се дължи на проблем в гръбначния му стълб (например притиснати нерви).

Пациентите с паническо разстройство са склонни да крият своите симптоми от от другите, страхувайки се от недоверие и присмех.

Официалните критерии за паническо разстройство, съгласно Международната класификация на болестите са следните:

A. Повтарящи се, непредсказуеми пристъпи на паника, които не се ограничават до определена ситуация.

Б. Съпътстващи тревожни вегетативни симптоми на болка, дереализация и деперсонализация.

В. Повтарящи се страхове от смърт и лудост.

С. Страхове от самотата, от многолюдни места.

Д. Паническото разстройство е първична диагностика в отсъствието на каквато и да е фобия като основно разстройство.

Е. Окончателна диагноза паническо разстройство се поставя при тежки пристъпи на тревожност, които траят най-малко един месец.

Най-плашещото за пациенти с паническо разстройство, е фактът, че причината за тяхното състояние не е ясно изразена. Често панически атаки се случват изневиделица, без видима причина. Това кара пациентите да мислят за сериозни проблеми с сърцето или кръвоносните съдове, много хора смятат, че това е началото на тежка психична болест.

Какво всъщност се случва?

Поводът за появата на паника обикновено е неочакван телесен дискомфорт или необичайни телесни усещания. Например, много често хората изпадат в паническо разстройство след дълги празници, когато прекалената употреба на алкохол предизвиква неочаквано влошаване – световъртеж, сърцебиене, задух

При жените паническото разстройство често започва по време на менопауза, когато има внезапно чувство на замаяност, прилив на кръв към главата. Друг основен страх на пациентите е, че пристъпът на паника никога няма да свърши.

Ако изпитвате тези симптоми е важно незабавно да се обърнете към добър психотерапевт, който може да Ви помогне да ги преодолеете и да се излекувате.