Кои са 7-те най-често срещани видове тревожност

Дали става въпрос за генерализирана тревожност, фобия или обсесивно-компулсивно разстройство? Научете повече за различните видове тревожност и кое ги различава едно от друго.

Знаете ли кои са най-често срещаните видове тревожност?

Тревожността, без съмнение, е безпощаден звяр за мнозина, попадащи в лапите му в продължение на дълги периоди от време.

Когато става въпрос за този аспект на психологията често си мислим само за един проблем. Но реално съществуват различни по степен и произход видове тревожност, предизвикани от различни лични ситуации.

Специалистите в областта на психологията различават седем различни вида.

Първо искаме да поясним и подчертаем, че тревожността е нормална емоция.

Когато към нея се подхожда правилно, тя е това, което задейства механизмите на психиката ви, за да ви помогнат да се справите в ситуации на несигурност или когато трябва да действате под голямо напрежение.

Но често страховете ви побеждават, а в мозъка ви протича серия от процеси, които ви карат напълно да загубите контрол.

Затова искаме да ви разкажем по малко за тези седем вида тревожност. Важно е да запомните, че ако загубите контрол и се чувствате напълно безпомощни трябва да се обърнете към специалист.

1.Генерализирана тревожност

Генерализираната тревожност е най-често срещаният вид тревожност. Тя засяга милиони хора на определен етап в живота им. Характеризира се с умствено напрежение и нервност без определена причина за появата им.

Това усещане за тревожност води до ясно изразена несигурност и стресиращо чувство за празнота.

Причините за появата й може да са различни: предстоящо интервю за работа, представяне пред публика, конфликт, промяна в начина на живот, нещо ново …

Не винаги тревожността води началото си от определена ситуация. Най-ясният признак на генерализираната тревожност е: постоянната тревога.

Ето част от симптомите на генерализираната тревожност:

 • Постоянно безпокойство, раздразнителност, нервност или загуба на контрол
 • Умора, честа загуба на енергия
 • Напрегнати мускули, особено в гърба, шията и раменете
 • Трудно концентриране при изпълнението на задачи или дейности
 • Обсебеност от негативни, катастрофални мисли.

2.Социална фобия

При този втори вид тревожност общуването с хората води до постоянен дискомфорт, безпокойство и тревога.

Към тази категория се отнасят тези, които не обичат пространства пълни с хора, особено, ако трябва да изнасят публична реч, да дебатират или презентират нещо. Може да се появи от нещо толкова невинно, като връщането на дреха например.

Симптомите са:

 • Усещане за страх или безпомощност от непознати или в определени ситуации
 • Мания, че сте постоянно наблюдавани и осъждани
 • Студена пот, заекване и свиване в долната част на стомаха, когато ви запознават с непознат или попадате в ситуация, която не можете да контролирате.

3.Паническо разстройство

Паническото разстройство е много изтощаващ вид тревожност. То води до моменти, в които наистина вярвате, че ще умрете, ще получите сърдечен удар, ще станете жертва на катастрофа или някой ще ви нарани.

Освен това е се характеризира и със следното: тъй като вече познавате тревожността и паническите атаки, вие се страхувате да не попаднете отново под ударите им.

Паническите атаки представляват силни физически и умствени усещания причинени от стрес. Понякога за тях може да няма видима причина, колкото и странно да изглежда това.

Това разстройство е много сложно и може да бъде разбрано само от някой, който се е сблъсквал с него.

Ето и част от симптомите му:

 • Силно сърцебиене
 • Интензивно потене
 • Замаяност и слабост
 • Усещане, че излизате от тялото си
 • Затруднено дишане
 • Виене на свят
 • Болка в гърдите и корема
 • Нарушено храносмилане

4.Агарофобия

Следващата ни фобия сред разгледаните видове тревожност е агарофобията: страх от големи пространства, престъпване на познатите ви граници и попадане на непознато място.

Трябва да си изясним и че страдането от агарофобия не означава, че не сте способни да излезете от дома си. Много хора с този вид фобия го правят, но се ограничават само с обичайния си маршрут до: дома, работата, магазина и т.н.

Трябва да подчертаем и че агарофобията е свързана с паническото разстройство. Когато засегнатите от него установят, че се намират на открито пространство, това предизвиква появата на споменатите по-горе симптоми.

5.Специфични фобии

Почти всеки един от нас страда от някакъв вид фобия: страх от паяци, клоуни, силни шумове, гръмотевици, ножове …

Тези страхове са нормални и се превръщат в проблем тогава, когато ви обсебят до такава степен, че животът ви се променя.

Например, ако спрете да излизате от дома си, защото се страхувате, че ще откриете паяци, ще завали и загърми, ще ви ухапе куче, тогава може би страдате от сериозна фобия.

Ето и част от симптомите:

 • Силен, постоянен страх от нещо конкретно
 • Усещане за заплаха или атака
 • Пълна неспособност да контролирате страха си, независимо, че осъзнавате, че е нереален
 • Пълно ограничаване в нормалния ви начин на живот.

6.Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

За съжаление нищо в живота ни не е сигурно, затова невинаги ще сме защитени, уважавани и обичани.

Травмиращите събития оставят своя отпечатък. Катастрофи, сбивания,загуби и шокиращи събития са сред нещата, които могат да ви променят и наранят вътрешно.

Симптомите на ПТСР са:

 • Повторно преживяване на травмите: Най-често срещаният симптом на постравматичното стресово разстройство е постоянното повторно преживяване на травмите. Често нещо невинно е достатъчно да ви накара да си спомните определен детайл от миналото и да преживеете отново страданията си.
 • Повтарящата се тревожност е друг фактор. Травмата от определено събития може и да избледнее с течение на времето, но тя вече е променила начина ви на живот.
 • Тревожността продължава да присъства в ежедневието ви под различна форма: безсъние, умора, трудно концентриране и др.

7.Обсесивно-компулсивното разстройство (ОКР)

И накрая обсесивно-компулсивното разстройство или ОКР, което също е един от най-сериозните видове тревожност.

Тези, които го наблюдават отстрани никога не могат да разберат защо някой изпада в серия от привидно безсмислени ритуали, мании и повтарящи се движения.

Важно е да знаете как да разграничавате компулсиите от обсебеността, защото те не представляват едно и също нещо. Следните неща ще ви помогнат да ги разграничавате и без съмнение е добре е да ги знаете:

Обсебеността е загриженост, витаеща около специфична (и почти винаги отрицателна) мисъл, с която човек не може да се справи (някой ще ме нарани или ще ме напусне …).

Компулсиите от друга страна са действията, които човек предприема, за да се опита да се справи с обсебеността. Например отключването и заключването на вратата пет пъти ви прави по-сигурни или повторното измиване на ръцете, за да се предпазите от инфекциите са примери за компулсии.

Запомнете: Всички понякога изпадаме в някой от споменатите видове тревожност

И накрая тези видове тревожност, които ви описахме са основните клинични категории, изискващи специфично лечение в зависимост от произхода им.

Когато тревожността не достигне екстремна степен на проява, тя не е нищо повече от една нормална емоция, която се появява и отшумява. Просто трябва да се научите да се справяте с нея по подходящия начин.

Източник: https://zdraveikrasota.bg