Какво да правите, ако половинката ви има социална фобия?

Какво да правите, ако половинката ви има социална фобия? | Диана

6 начина да го/я подкрепите, ако той/тя мрази да е сред хора.

Няма да ви е лесно, ако обичате човек, който страда от социална фобия, или състоянието, известно като социално тревожно разстройство.

То се характеризира със страх от негативна оценка, унижение или отхвърляне. Този вид фобия е доста разпространена, макар да не се говори много за нея.

Повечето хора изпитват малко социална тревожност от време на време, като например, когато трябва да влязат в помещение пълно с хора, които не познават или когато трябва да се изправят и да произнесат реч.

Но социалната тревожност може да стане проблематична, ако причинява проблеми в живота на човек.

Много социално тревожни хора избягват различни ситуации в обществото, което може да причини множество професионални, академични и междуличностни проблеми. Тъй като основната характеристика на социално тревожното разстройство е, че човек се притеснява от мнението на другите за себе си, логично е, че той си поставя много ограничения, които пък вредят на връзката му.

Много социално тревожни хора непрекъснато се следят сами, за да си гарантират, че не правят нищо, което би ги направило да „изглеждат глупаво“ дори в очите на романтичния им партньор.

Изследователите са измислили термин за това явление: самостоятелно фокусиране на вниманието. Това е когато човек, ангажиран в разговор проследява вътрешните си мисли, емоции и физиологични усещания.

Крайният резултат е, че той пропуска важни социални знаци и взаимодействието му е по-малко ефективно, защото той се разсейва със самия себе си.

Ако имате връзка с човек, борещ се със социална тревожност, ето някои съвети за вас:

1. Бъдете добронамерени винаги

Никога не се отнасяйте с вашия партньор грубо, обидно или с неуважение, поведение, което лесно може да го разстрои. Дори когато го критикувате, го правете с добронамерен тон. Изследванията показват, че отношенията ви с такъв човек могат да издържат във времето, само ако никога не сте злонамерени.

2. Проявете съчувствие

Социални ситуации, които биха могли да изглеждат забавни и вълнуващи за вас, могат да са мъчителни за вашия партньор. Когато правите планове за социални събития като семейни и приятелски събирания, обсъдете го с партньора си, за да се уверите, че той също смята, че ще му бъде приятно. Ако той изразява загриженост и колебание, по-добре променете плановете.

3. Научете се да правите компромиси

Ако вие и вашият партньор се различавате значително по отношение на степента, в която социалните събирания са ви забавни и приятни, най-вероятно ще трябва да правите някои компромиси. Залагайте по-често на интимните вечери, вместо излизанията на публични места. Не е нужно да правите компромиси през цялото време, но няма как да принудите човек със социална фобия да ходи нонстоп по клубове, концерти и партита и др.

4. Имайте ясни очаквания

Ако имате социално тревожен партньор, не го карайте насила да ви придружава винаги на различни социални събирания – той най-вероятно ще се чувства ужасно и ще изглежда така сякаш му е неудобно. Ако той не „покрива“ вашите стандарти – добре е да му го кажете още в началото.

5. Давайте му нежна обратна връзка.

Вашият социално тревожен партньор вероятно има проблеми с комуникацията. Вие може да изиграете важна роля в неговия живот, ако му помогнете да придобие по-ефективни комуникационни умения. Бъдете съпричастни, а не критични. Действайте търпеливо.

6. Приемете партньора си такъв, какъвто е

Взаимоотношенията никога не са лесни, когато единият партньор се опитва да промени другия. Не забравяйте, че социалната тревожност е само една малка част от характера на вашия любим. Със сигурност той има много силни страни, които са ви накарали да се влюбите в него.