6 малко познати ефекта на тревожността върху организма ви

Страдате ли редовно от тревожност? Ако не я овладеете по подходящия начин, тревожността може да доведе до застрашаващи живота ви проблеми. Важно е да установите кои са причините за появата на тревожност и да се погрижите за здравето си.

Кратката проява на тревожност – тази, която трае няколко часа или дена и е породена от някаква временна тревога или стресиращо обстоятелство,  не оставя трайни последици върху организма ви.

Но когато тревожността се проточи във времето и не се контролира, тя оказва физиологично въздействие, което може да остави следи върху здравето ви по начин, за който дори не подозирате.

Днес бихме искали да ви разкажем за опасностите за здравето, които се появяват поради пренебрегване на истинската причина за проблема: скритата тревожност.

1.Разширени зеници

Става въпрос за разширяване на зениците, което не е свързано с реакцията им при слаба светлина. Ако страдате от тежка тревожност, това е симптом за скрит проблем, който се нуждае от разбиране и лечение.

Разширените зеници могат да са признак и на състоянието ви на силна тревога.

Когато нивото ви на тревожност е високо, обикновено се наблюдават необичайни симптоми, които могат да се проявят под различна форма като виене на свят или виждане на странни светлинки около вас, които намаляват зрението ви.

2.Трудно преглъщане

Трудното преглъщане по време на хранене или пиене е друг често срещан симптом.

Този симптом е известен като дисфагия и е ясен признак за тревожност. Свързан е със слюнчените жлези.

Не забравяйте, че тревожността има ясна цел: подготвя ви за бягство.

Затова основната задача на организма ви е да задържа течностите. За да поддържа мускулите, защото те ще ви помогнат да избягате. Течностите играят важна роля и за изпотяването.

Ако устата ви е пресъхнала, поради тревожност, ще ви е трудно да сдъвквате храната и да я преглъщате.

3.Главоболие

Тревожността кара вените и артериите в организма ви да се съкращават поради една строго специфична причина: за да снабдят мускулите ви с повече кръв.

Кръвообращението ви се засилва и така улеснява свиването на кръвоносните съдове, което води до появата на класическо главоболие.

Този вид главоболие е типично за първите няколко часа на деня и за следобедите.

4.Болка в челюстта

Тревожността и стресът оказват по-силно влияние върху някои части от тялото. Става въпрос за врата, раменете, гърба и челюстта.

Ако забележите болка в челюстта, която се влошава сутрин и продължава до ушите ви, най-вероятно страдате от причинен от стреса бруксизъм. С други думи, скърцате със зъби през нощта поради натрупаните стрес и тревожност.

Трябва да посетите лекаря си, независимо че протекторите за уста ще ви помогнат. За да откриете истинската причина за тревожността си, за да можете да се справите с нея по подходящия начин.

5.Посещавате тоалетна по-често от обикновено

Това се случва на всички понякога: попадате в ситуация, водеща до тревожност, като правенето на тест или интервю за работа и ви се налага да посещавате тоалетната доста често.

Това е често срещано и много интересно явление: когато сте разтревожени бъбреците ви реално образуват по-малко урина. Защо? Поради причината, която вече ви споменахме: организмът ви се опитва да запази течностите и да поддържа мускулите ви.

Но за да премахне излишните килограми, за да можете да тичате по-бързо, мозъкът казва на организма ви, че трябва да посещавате тоалетната по-често. За да изхвърлите урината, въпреки че при това ходене отделяте едва “няколко капки”.

6.Усещане за нереалност: чувство, че всичко около вас е нереално или че не сте част от това, което виждате

Може и да ви изглежда странно, но ако сте преминали през период на силна тревога или стрес, знаете много добре за какво става въпрос.

Когато изведнъж имате ясното усещане, че всичко около вас е нереално. Все едно виждате света отстрани, а не сте в него реално.

Каква е причината за това? Първо, ако това ви се случва често, трябва да посетите лекаря си.

Силната тревога засяга белите ви дробове. Дишате бързо, а натрупването на много кислород води до две неща: първото е хипервентилация, а второто – усещането за нереалност.

Мозъкът ви не функционира нормално и е причината за това.

Най-вероятно сте забелязали поне един от изброените симптоми. Ако ви се случва рядко, това не е проблем, но може да е опасно, ако стане част от ежедневието ви.

Потърсете помощ, поговорете с лекар и започнете да се справяте с тревожността си.

Източник: https://zdraveikrasota.bg