Как да преодолеете вътрешната тревожност

Как да преодолеете вътрешната тревожност | Диана

Чувството за тревога може да доведе до неморално поведение. Това твърди ново проучване на изследователи от американския Северозападен университет в Еванстън и Чикаго.

Проучването било проведено сред 63 ученици. Колкото по-тревожни били, толкова по-вероятно било да мамят. “Тревогата подсилва усещането за заплаха, което води до користно и неетично държане”, коментират авторите. С други думи, колкото по-напрегнато се чувстваме, толкова по-вероятно е да се стремим да се погрижим за себе си на всяка цена, дори това да предполага нарушаване на правилата.

Тревожността е силна емоция, която влияе негативно на всичко в живота – от съня до връзките ни с хората, припомнят учените.

Ако сте предразположени към тревожност, не забравяйте че не сте единствените. Живеем в такива времена. И все пак има начини да контролираме тази емоция преди тя да е унищожила репутацията ни. Как?

1.) Дишайте. Неспокойните хора имат лоши навици на дишане, които подхранват тяхната тревожност. Опитайте да забавите дишането като поемате дъх по-бавно и контролирано.

2.) Не се сърдете. Тревожните хора постоянно се напрягат да бъдат перфектни. Притесняват се да не кажат или направят нещо погрешно и лесно осъждат поведението си. Да се научите да приемате и разбирате себе си без осъждане, дори когато опитвате да бъдете по-добри, ще ви донесе успокоение.

3.) Забележете кога се чувствате раздтревожени. Притеснението често е предупреждение, че ви е некомфортно и сте нещастни в настоящата ситуация. Измислете няколко въпроса, които да се запитате ако се почувствате неспокойни. Например “Какво доказателство имам, че нещо наистина не е наред?”, “Има ли вероятност да преувеличавам?”, “От какво точно съм разстроен?”.

4.) Говорете за чувствата си. Тревогата се влошава, ако се опитваме да я скрием или оборим, вероятно заради допълнителния стрес да се преборим с емоционалното си състояние. Научете се да казвате какво чувствате, а ако то е тревога, бъдете искрени относно това.

5.) Управлявайте страховете си. Най-надеждният начин да излекувате вътрешното си притеснение е просто да се научите как да го управлявате. Забележете какво ви плаши в ситуациите, които го подклаждат. Може всичко да се корени в загуба на контрол, неадекватност или друго. Научете се да се успокоявате и да намалявате страха. Потърсете професионална помощ, ако е нужно.

Няма магически лек за безпокойството, но има начини да го контролираме, преди да ни съсипе. С тези доказани техники, и със сериозна отдаденост, ще се научите да го намалите и ще подобрите живота си.