Позитивното мислене – за или против

Нашите мисли въздействат върху чувствата, поведението и физическите реакции. Това означава ли, че позитивното мислене е решението на житейските ни проблеми? Повечето хора, които са тревожни, депресирани или гневни, ще кажат, че „просто да мислиш позитивно“ не е толкова просто. В действителност, ако се опитваме да имаме само позитивни мисли в момент, когато изпитваме интензивни чувства, можем да пропуснем важни сигнали, че нещо не е наред. Ако тези хора се опитат да гледат на проблемите от колкото е възможно повече различни ъгли (перспективи, гледни точки), т.е. да поглеждат на ситуацията от много различни страни – позитивни, негативни, неутрални – то това ще ги доведе до нови заключения и решения.

Хората обикновено се опитват да успокоят тревогата си за бъдещето, като търсят някаква увереност, опитват се да се убедят, че всичко ще бъде наред. Но това е нож с две остриета. Краткосрочно може да е чудесно, но като всички форми на оптимизма то изисква постоянно поддържане: ако успокоявате приятел, измъчван от тревожност, най-вероятно ще откриете, че след няколко дни той отново ще поиска от вас същото. Нещо по-лошо, успокоителните думи могат всъщност да изострят тревогата; ако кажете на приятеля си, че най-лошото от което той се опасява, най-вероятно няма да се случи, вие неволно затвърждавате представата му, че ако то се случи, това действително е катастрофа. Вие затягате примката на тревожността, не я разхлабвате. Доста често, събитията не се развиват по възможно най-добрия сценарий.

Но е вярно и това, че ако нещата се объркат, те с почти пълна сигурност не се объркват чак толкова, колкото сте се опасявали. Например: загубата на работното място няма да ви осъди на гладна смърт; раздялата с любими не ви осъжда до живот на неутешима тъга. Тези страхове се основават на неразумна преценка за бъдещето, които обикновено се дължат на факта, че не сте погледнали на ситуацията от нейните позитивни, негативни и неутрални страни. Чули сте някакъв слух за съкращения във фирмата, в която работите, и незабавно сте си изградили представа за пълна мизерия; любимият се е държал хладно с вас и вие незабавно сте започнали да си представяте как тънете в самота до края на живота си. Предвиждането на нещастията е начин да се подменят тези ирационални представи с по-разумни преценки на положението; отделите ли време да си помислите колко лошо може да се развият в действителност събитията, най-вероятно е да установите, че страховете ви са преувеличени. Ако изгубите работата си съществуват специфични мерки, които се предприемат, за да си намерите нова; ако на връзката ви бъде сложен край, вероятно все пак ще намерите щастие в живота, дори ако живеете без партньор.

Заставането лице в лице с представата за най-лошото обикновено и отнема до голяма степен способността да буди тревога. Щастието постигнато чрез позитивното мислене, може да бъде крехко и мимолетно. Балансираното мислене поражда значително по-стабилно спокойствие. То най-често се появява от разширената гледна точка за самите Вас или ситуацията, в която сте. Алтернативното или балансираното мислене по-често е по-позитивно от първоначалната автоматична мисъл, но не е просто заместване на негативната мисъл с позитивна. Тук е важно да се направи разграничение от противопоставяне между балансираното мислене и простото мислене по позитивен начин. Позитивното мислене има склонност да игнорира негативната информация и може да бъде също толкова вредно, колкото и негативното. Алтернативното или балансираното мислене взема предвид и негативната и позитивната информация; то е опит да се разбере значението на цялата налична информация.

Казано накратко, често именно усилието, което полагаме  в опитите си да се почувстваме щастливи, ни кара да се чувстваме потиснати. И че именно постоянните ни опити да елиминираме негативното – отсъствието на сигурност, неувереността, провала или тъгата – са това, което ни кара да се чувстваме толкова тревожни, неуверени, нестабилни или нещастни. За да бъдем истински щастливи, ние може би имаме нужда да приемем, че е нормално да се изпитват и негативни емоции. Това сигурно ще предизвика в много от вас смущаващи мисли относно действителното значение на думата „щастие“, но е факт, че стридата създава перла от песъчинката, която се явява неин дразнител. В отговор на този дискомфорт стридата създава гладко защитно покритие върху песъчинката и си осигурява облекчение и спокойствие. Резултатът е прекрасна перла.

Източник: https://psiholozi.com