Луната не влияе върху човека

Луната не влияе върху човека | Диана

Луната от векове очарова хората и същевременно поражда митични схващания. И докато естественият спътник на Земята не може да превръща човешките същества във върколаци, някои индивиди твърдят, че на нея се дължат проблемите им със съня и колебанията в настроението и поведението. Резултатите от международно проучване обаче показват, че небесното тяло не оказва влияние върху човека и дори не пречи на нощната му почивка, пише в. „Дейли мейл“, предаде БТА.

Новината, че Луната не влияе върху хората вероятно ще предизвика особено разочарование сред астролозите, които твърдят, че тя контролира емоциите и символизира връзката между майката и детето.

Смята се също, че естественият спътник на Земята оказва ефект върху човешкия интелект и интуиция.

За да установи дали лунните фази по някакъв начин влияят върху хората, международен екип от специалисти е направил изследване с 5812 деца от пет континента. Проучването е продължило 28 месеца – еквивалент на 28 лунни цикли. За целите му са избрани деца, тъй като те са по-податливи от възрастните на поведенчески промени в резултат на недоспиване.

Изследването е установило, че

Луната не влияе върху индивидите.

Специалистите не са наблюдавали съществени поведенчески колебания по време на различните лунни фази. Изследователите са установили само леко изменение в продължителността на съня по време на пълнолуние. Оказало се, че нощната почивка по време на фаза пълна луна е с пет минути по-кратка – разлика, която не е статистически значима и не представлява заплаха за здравето.

„Проучването ни показва, че Луната не влияе върху човешките действия. Мисля, че и пълнолунието не трябва да поражда никакви тревоги. Поведението на индивида се влияе по-скоро от редица други фактори – гени, образование, доходи, психологически аспекти, отколкото от гравитационни сили“, казва д-р Жан-Филип Шапю от Изследователския институт на източната част на провинция Онтарио, Канада