Подобрете психичното си здраве чрез здравословно хранене

„Ти си това, което ядеш“ е клише, но не е далеч от истината. Научните изследвания сочат, че здравословното хранене може драстично да промени настроението и да промени начина ви на живот.

Хранителните алергии и непоносимости могат да окажат силно влияние върху настроението ви. Например, ако организмът ви има непоносимост към глутен, консумацията му ще ви накара да се чувствате мудни и депресирани. Децата с хиперактивно разстройство или аутизъм също се повлияват от промените в храненителния режим.  Всичко това сочи, че има силна връзка между храната, настроението и поведението.

Колебанията в кръвната захар също влияят върху настроението. Високата кръвна захар често може да доведе до раздразнителност, а ниската – до чувство на тревожност, депресия и летаргия.

Изследванията също показват, че недостигът на витамини, минерали и мастни киселини и могат да допринесат за промяна в настроението и да имитират различни проблеми на психичното здраве. Някои смятат, че тези дефицити всъщност са причината за проблеми с психичното здраве. Недостатъчното равнище на витамин D по-специално, води до промени в настроението, депресия и умора. Хранителните добавки понякога са необходими за справяне със симптомите.

Ако искате да изследвате как храната може да влияе на вашите настроения, водете хранителен дневник в продлжение на поне две седмици. Записвайте всичко, което ядете и пиете, и настроението си преди и след това. Може да звучи досадно, но е полезно. Ако забележите връзка, която се повтаря, може да потърсите медицински специалист, който да ви помогне да направите необходимите промени. Тъй като диетите трябва да бъдат индивидуализирани, трябва да сте сигурни, че промените, които правите, са подходящи.

За много хора е трудно да се хранят здравословно или да променят навиците си на хранене. Направете го възможно най-просто. Започнете бавно и променяйте нещата постепенно. Подходът „всичко или нищо“ с ограничаването на определени храни обикновено води неуспех. Опитайте постепенно да замествате един тип храна с нейна алтернатива. Не се отчайвайте, ако в някакъв момент изневерите на новите навици. Просто се върнете към тях и продължавайте напред. Целта в крайна сметка е да подобрите не само физическото, но и психичното си здраве, а не да печелите състезание.

Източник: https://www.obekti.bg