Хората стават все по-слаби физически и представителите на днешното поколение не притежават същата мускулна мощ като своите родители, баби и дядовци, пише в. “Дейли мейл”, позовавайки се на резултатите от австралийско проучване.

Според изследването ние сме много по-слаби от прародителите си и това се забелязва по-силно при жените, които трудно се справят с елементарни физически задачи.

В западния свят мускулната сила е на предела си, а мускулната издръжливост е намаляла с между 8 и 10 процента от 80-те години на миналия век.

Това показват резултатите от изследване на специалисти от университета на Южна Австралия. Най-потърпевши в това отношение са жените. Броят на слаби физически жени без никаква мускулна мощ придобива епидемични размери.

Експертите отчитат, че при слабите жени липсват силни мускули, които да поддържат гръбнака им, докато при пълните отсъства каквато и да е мускулна маса под мастните тъкани.

Причината е, че повечето съвременни млади жени искат да изглеждат слаби, а не жилави. Водени от това свое желание те не се хранят и не тренират.

Резултатът – слаба мускулатура, която не се вписва в представата за добра здравословна форма. Заседналият начин на живот и липсата на достатъчно протеини в менюто на жените също са “виновни” за отслабването на мускулите, допълват специалистите.

Спортистките Джесика Енис и Виктория Реднълтон се опитват да разгласят идеята, че момичетата трябва да се фокусират върху по-здраво тяло, а не да се опитват да бъдат по-слаби.

Сред някои жени все още съществува мисълта, че ако правят прекалено много упражнения или тренират с тежести, тялото им ще стане “прекалено мускулесто”.

Кен Фокс – професор по здравни науки в Университета в Бристол, сподели пред Дейли Мейл:

“По-голямата част от жените искат да бъдат слаби. Не се хранят достатъчно, не се упражняват достатъчно. Това е причината да нямат силна мускулатура. Дами, това не е здравословно за вас”.