Можем ли да се предпазим от мозъчен удар като ядем един банан дневно?

Как да се предпазим от мозъчен удар с един банан дневно | Диана image 1

При хората, които си набавят повече калий чрез храната, риска от опасния и много често фатален мозъчен удар е значително по-нисък.

Придържането към здравословно меню, често включващо банани и други богати на калий продукти, намалява значително риска от мозъчен удар, пише American Academy of Neurology позовавайки се на резултатите от свое изследване.

Авторите на изследването, проведено в медицинския колеж “Алберт Айнщайн” в Ню Йорк са установили, че за хората, които си набавят повече калий чрез храната, риска да получат опасен и често пъти фатален мозъчен удар е значително по-нисък, отколкото при тези, в чието меню не присъстват богати на този елемент храни. Това означава, че човек може да се предпази от инсулт, като консумира достатъчно банани, обикновени и сладки картофи и бял боб.

Друго изследване, публикувано в National Library of Medicine е обхванало над 90 000 жени на възраст между 50 и 79 години, които са били наблюдавани в продължение на 11 години.

Резултатите от изследването показват, че за онези от тях, които са си набавяли най-големи количества калий, рискът от инсулт е по-нисък с 12 процента, а от исхемичен инсулт с 16 процента. Рискът от смърт съответно е намалял с 10 процента.

Препоръчителният дневен прием на калий за възрастни хора е 4700 милиграма. Един единствен банан ни осигурява девет процента от тази доза.

Авторите на настоящото проучване, обаче установяват, че само 2,8 процента от изследваните лица са си набавяли препоръчителната дневна доза калий.

Специалистите ни препоръчват да наблягаме повече на богати на калий продукти и ни напомнят, че елементът не се съдържа в нездравословните и преработени храни.