Съвети за дълъг и здравословен живот

Съвети за дълъг и здравословен живот | Диана

Много от болестите могат да бъдат избегнати ако обръщаме достатъчно внимание на здравето си и храните, които поглъщаме.

Ето и някои съвети за по-дълъг и здравословен живот:

1. Хранете се редовно!

2. Яжте здравословна храна!

3. Яжте по малко!

4. Яжте често!

5. Хранете се бавно!

6. Откажете цигарите!

7. Ежедневно спортувайте!

8. Консумирайте повече плодове и зеленчуци. Те трябва да присъстват в менюто ви ежедневно!

9. Пийте по 8 и повече чаши вода дневно!

10. Пийте алкохол в умерени количества!

11. Отделяйте по един ден месечно за прочистване на организма. Пийте само вода през този ден.

12. Мислете позитивно!

13. Увеличете социалните контакти (със семейството, приятелите, съседите) – те правят живота ви по-здравословен, по-малко изложен на стрес и възможно по-дълъг.

14. Посещавайте своя личен лекар веднъж в годината за контролен преглед (кръвно налягане, холестерол, кръвна захар и пр.)

15. Незабавно информирайте личния лекар за каквито и да е предупредителни сигнали (симптоми на рак, сърдечна недостатъчност, пристъпи и др. )

Основни акценти:

Възрастните трябва да изразходват седмично по 2000-3000 КKал чрез спортуване. Постига се чрез разходки, каране на велосипед, джогинг или друг вид интензивено физическо натоварване. Всичко това ще доведе до регулиране на теглото и укрепване на краката, раменете и на цялото тяло.

Трябва да се избягва натрупването на излишни килограми с напредване на възрастта с цел да се намали риска от заболявания вследствие на наднорменото тегло. Яжте разнообразна храна и задължително поне 5 пъти на ден плодове или зеленчуци. Общо количеството на мазнините не трябва да надхвърля 30% от поетите калории. Консумацията на холестерол трябва да е под 300 мг

Бързото изгаряне на мазнини (характерно за строгите диети и гладуването) може да бъде заплаха, тъй като това води до увеличаване на въглехидратите, а те от своя страна – до инсулинова резистентност, увеличаване на лошия холестерол (LDL) и триглицеридите, и намаляване на добрия холестерол (HDL). Увеличеното ниво на лошия холестерол повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и атеросклероза. Добавките от витамини и минерали са свързани с намаляване риска от свързаните с възрастта болести.

Препоръчителни са:

Витамин B6 = 4 мг
Витамин B12 = 0.01 мг
Калций = 1.200 мг (за мъже) и 1.500 мг (за жени)
Витамин C = 200 мг
Витамин D = 400 МЕ (под 70 год. възраст) и 600 МЕ (над 70 год. възраст)
Витамин E = 200 МЕ
Фолиева киселина = 0.40 мг

Половин глава суров лук дневно повишава нивото на HDL (добрия) холестерол средно с 25% при повечето хора, имащи проблеми с холестерола.искът от рак на стомаха е от 2 до 3 пъти по-висок при хора, които не консумират плодове и зеленчуци. Ако ядете по един банан дневно, осигурявате на организма си 400 мг калий, който снижава риска от удар с 40%. Има много изкушения и висококалорични храни в заведенията за бързо хранене, пицариите, салатните барове.

Предпочетете пресните плодове и зеленчуци, грах, пълнозърнести продукти и нискокалорични гарнитури и плънки. Избягвайте храните, богати на мазнини.

Отслабвайте с помощта на грейпфрут

Хората, които следват диети, отдавна се кълнат, че грейпфрутът помага да отслабнете. Сега, учените също започват да вярват в това.

Ново проучване установи, че пиенето на сок от грейпфрут по време на ядене на мазна храна намалява количеството на теглото, което се наддава, с до една пета. Изследването също така намеква, че грейпфрутът може да бъде толкова добър, колкото лекарствата, за запазване на нивата на кръвната захар под контрол.

Искате да сте слаби? Яжте кисело мляко с пробиотици

Яденето на кисело мляко, пълно с “добри бактерии“, може да предотврати затлъстяването.

Мишки, които били на диета с високо съдържание на мазнини и приемали пробиотици, не наддали на тегло три месеца след лечението според ново проучване.

Учените казват, че бактериите произвеждат терапевтично съединение в червата и смятат, че е възможно да се манипулира чревната микрофлора – което лекува затлъстяването и хроничните заболявания.