Седем причини да ядем череши

Седем причини да ядем череши | Диана

Черешите са вкусни, сладки, а и много полезни за здравето, пише „Уоманайтли“. Ето 7 страхотни причини да включим червените плодчета в дневното си здравословно меню

1. Те са добър източник на енергия

Похапването на череши ни прави по-енергични. Голяма част от калориите в черешите са от естествени захари, което подобрява настроението и повишава нивата на енергия. Ако се чувствате уморени и унили, шепа свежи черешки със сигурност ще ви се отразят добре, пише сайтът.

2. Подобряват съня

Ако имате проблеми със съня, опитайте да консумирате череши редовно. Този плод съдържа мелатонин, който помага за подобряване на качеството на съня.

3. Полезни са за очите

Още една страхотна причина да похапваме череши е, че са полезни за здравето на очите, тъй като са отличен източник на бета каротин (витамин А). Всъщност те съдържат 19 пъти повече бета каротин, отколкото боровинките и ягодите.

4. Подобряват храносмилането

Тъй като са богати на фибри, черешите подобряват функцията на храносмилателната система и намаляват нивата на холестерола. Хубавото е, че не трябва да изядете огромно количество, за да постигнете този ефект. Една шепа дневно е напълно достатъчна, тъй като в нея се съдържа около четвърт от препоръчителния дневен прием на фибри.

5. Помагат срещу мускулни схващания

Черешите са добър източник на калий, а той помага за облекчаването и предотвратяването на мускулни крампи. Този плод помага и за намаляване на болката по време на цикъл.

6. Подобряват мозъчната функция

Черешите са известни като „храна за мозъка“, тъй като съдържат мощни антиоксиданти, наречени антоцианини, които подобряват мозъчната функция.

7. Полезни са за сърцето

Консумацията на череши намалява риска от развитие на сърдечни заболявания, пише „Уоманайтли“, цитиран от Вести.бг.