От кои плодове се качва най- много и трябва да се консумират много умерено? Таблицата, която ще ви помогне при избора им

„Вместо бисквитка или шоколад, ще взема някакъв плод“, изречение което казва всеки от нас, в опитите да засити нуждата от сладко, да излъже организма си и да яде нещо здравословно.

Но понякога е по-добре да се изяде редче шоколад (особено ако е с висок процент на какао) или дребно овесено блокче, вместо плод, които изобилства със захар.

Как стои ситуацията с плодовата пирамида ?

На дъното на овощната пирамида с най-нисък процент на захари се намира авокадото

Съдържа само 1 gr. захари в една чаша продукт.

Това е може би най-здравословният избор, който може да направите, защото, както знаем, авокадото съдържа здравословни наситени мазнини и фибри.

На второто стъпало са малките горски плодове – къпини, малини, боровинки, арония, ягоди.

Количеството захар в този вид плодове в една чаша размер е от 5 – 13 g.

В третата част на пирамидата са плодовете, които най-често ядем: ябълки, круши, цитроси, портокали и банани . Количеството захар в тях варира от 4-19 g. в една чаша.

На върха на овощната пирамида е мангото, черешите и гроздето . Съдържа най-голям процент на захари в състава си – цели 26 gr. в една чаша продукт.

Мангото е най- сладкият плод, но ако все пак решите да консумирате, ограничете до няколко парченца.

Плодовата захар т.е. фруктозата със сигурност е здравословна и по- привлекателна за консумация и нормално функциониране на организма.

Плодовете трябва да бъде част от ежедневната диета, но със сигурност, както и за всичко останало,  в умерени количества.

Източник: http://lekuvai.bg