5 факта за тъмния шоколад

5 факта за тъмния шоколад | Диана

Шоколадът е една от най-любимите храни по света. Децата го обожават, жените го обожават, всички го обожават. На пазара е пълно с всякакви видове шоколади с най-ралзични цветове и добавки,  марки и вкусове. Прекалено многото захар и мазнини може да не са полезни, но истинският черен шоколад – да. Ето 5 факта, които го доказват:

1. Шоколадът е богат на хранителни вещества

Тъмният шоколад е в тандем със зрдавословното хранене. Той е изключително богат на антиоксидантни съединения като флавоноиди, полифенолни антиоксиданти и катехини, помагащи за борба с възпалението и играещи важна роля в превенцията на хроничните заболявания.

Освен това, тъмнят шоколад съдържа значително количество фибри, което е от решаващо значение както за храносмилането, така и за здравото сърце. Също така е богат на минерали, включително мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, калий, селен и цинк.

Тъмният шоколад съдържа още и изобилие от здравословни мазнини като мононенаситени мазнини и естествени наситени мазнини, спомагащи за поддържането на гладкото функциониране на всички системи в организма.

2. Тъмният шоколад защитава сърцето

“Черният шоколад, получен от какаово дърво е богат източник на флавоноиди. Те имат кардиопротективен ефект, включително антиоксидантни свойства, инхибират тромбоцитната активност, както и активират ендотелната азотен оксид-синтаза”, пише в проучване от 2004 г., публикувано в Journal of the American College of Nutrition

Което означава, че за едно здраво сърце, добавянето на тъмен шоколад към менюто изобщо не е лоша идея. Честата консумация на черен шоколад намалява средно с 40% риска от развитие на сърдечно-мускулни заболявания.

3. Тъмният шоколад подобрява инсулиновата чувствителност и спомага за поддържането на по-ниско кръвно налягане

Редица изследвания свързват консумирането на тъмен шоколад с подобрената чувствителност към инсулина. Отбелязва се още и положителният ефект върху кръвното налягане. Проучване от 2005 г., публикувано в американския вестник по клинично хранене, разкрва, че тъмният шоколад намалява кръвното налягане и подобрява инсулиновата чувствителност. Това е поради факта, че белият шоколад се прави единствено от какаово масло и не съдържа много от антиоксидантните съединения, с които тъмния шоколад може да се похвали.

 4. Тъмният шоколад може да повдигне духа

Има причина шоколадът да е известен като храна на щастието. Какаото съдържа алкалоид, известен като теобромин, който стимулира централната нервна система и осигурява енергия. Черният шоколад съдържа съединение, известно като фенилетиламин, за което е установено, че влияе на химията на мозъка по подобен начин както влюбването.

Консумирането на какао увеличава наличието на серотонин, който помага за облекчаване на симптомите на депресия и цялостно повишава настроението.

5. Тъмният шоколад си подхожда много и с други суперхрани – както сладки, така и солени

Въпреки че много хора смятат, че шоколада като закуска е неподходящ заради високото съдържание на захар, неподсладеното, сурово какао върви чудесно в пикантни ястия. Той може да се добави като подправка и да привнесе дълбок, комплексен аромат на сосове и яхнии. Чудесно се комбинира с люти чушки, както в някои традиционни мексикански ястия.

В сладките рецепти, шоколадът също може да блесне. Той е звезда в редица десерт. Въпреки това, за да извлечете всички ползи от него, без добавката на захар, е редно той да се подслади с органични кристали кокос, суров мед или непреработени листа от стевия.

Как да изберем здравословен шоколад?

Най-здравословният шоколад е органичният суров тъмен шоколад. За готвене, за горещо какао и др. най-добре е да се използва сурово какао вместо рафинирано какао на прах, което често е подсладено със захар. Този вид шоколад може да струва малко повече, но ползите за здравето със сигурност си заслужават.