Учени установиха какво разсънва повече от кафето

Учени установиха какво разсънва повече от кафето | Диана

Много хора се сблъскват с проблема на дневната сънливост. Най-често в борбата с това състояние се използва кафето. Но американски изследователи от Университета на Северна Аризона твърдят, че черният шоколад е значително по-ефикасен за разсънване.

В експеримента са взели участие 122 доброволци на възраст от 18 до 25 години. Те на случаен принцип са получавали или шоколад с високо (не по-малко от 60%) съдържание на какао, или плацебо. Специалистите са снемали показания от ЕЕГ (енцефалография) един час преди употребата на шоколад, а след един час и от всички доброволци. Освен това било измервано кръвното им налягане и фиксирано психологическото им състояние.

Анализът на данните показал, че шоколадът помага на хората да се ободрят по-продуктивно, отколкото традиционно използваното за тази цел кафе. Според експертите, при постъпването в организма шоколадът по много ефикасен начин стимулира активността на мозъка, подобрява реакциите и способността за концентрация.

На базата на резултатите от изследването специалистите препоръчват на всички, които денем са сънливи, да си похапват по малко черен шоколад, пише сп. NeuroRegulation.

Източник: MyClinic.BG