Най-опасните течности и напитки, които съсипват стройната фигура

Най-опасните течности и напитки, които съсипват стройната фигура | Диана

Организмът усвоява по-лесно и бързо калориите от напитките, а не от твърдата храна, твърдят учени от университета на Северна Каролина, САЩ. При това за последните 35 години количеството на калориите, получавани по време на пиене, се е увеличило 2 пъти, показват данните, събрани от тях.

Отдавна е известна препоръката на диетолозите за това, че всеки ден човек трябва да изпива не по-малко от два литра течности на денонощие. Но в началото на 20 век, когато за първи път се е заговорило за това, е ставало дума за вода.

Днес все по-малко са хора, които предпочитат да задоволяват жаждата си с вода. Все по-често те пият газирани напитки и сокове. В резултат на това от началото на 70-те години на миналия век калориите, които човек получава при задоволяване на жаждата си, са нараснали два пъти. А тези излишни калории застрашават с наднормено тегло, диабет и други здравословни проблеми.

Диетолозите са класифицирали напитките в 6 групи – от повече към по-малко желателните (т.е. полезните). На първо място е водата, следвана от чаят и кафето без захар, на трето – млякото, на четвърто – сладките напитки и соковете, на пето – енергийните напитки, на шесто – алкохолът.

Най-опасни по отношение на наднорменото количество калории са плодовите напитки, особено тези, съдържащи захар или нейни заместители. Според учените, ако приемаме само сладки напитки, само с тях ние покриваме всекидневната си норма от калории, защото по статистика днес течностите, изпити за един ден, съдържат повече от 2000 калории.

Освен това калоричните напитки имат и още един страничен ефект – те ни карат да ядем повече. Ето защо специалистите съветват да употребяваме предимно обикновена вода и билкови чайове.

Източник: Myclinic.bg