Водата и стройната фигура вървят ръка за ръка

Пийте много вода!

Сигурно и преди сте го чували? В който и сайт за отслабване да четете, всички казват „пийте вода”. Ами няма какво да се лъжем – водата е жизненоважна, за да оправим теглото си.

Човек може да сваля по около 5 кг на година, без дори да променя начина на хранене или спорт, стига да пие всеки ден достатъчно вода. Но е много важно как да пием водата си и в какво количество.

Много често четем: „Пийте по 2 л вода на ден”. На друго място: „Два литра на ден са твърде много”. Трети ни съветват да пием повече от 3 литра и т.н. Колкото сайтове – толкова и мнения. Всичко това предизвиква голямо объркване в нас и накрая си караме по стария начин, и пием вода едва когато ожаднеем.

Което всъщност е голяма грешка, понеже жаждата е първият знак за дехидратация, т.е. когато сме жадни, ние вече сме лишили тялото си от необходимото му количество вода и чрез жаждата то привлича вниманието ни към този проблем.

Та така, на въпроса – колко вода да пием?

Водата и стройната фигура вървят ръка за ръкаИма една много проста формула от древността, а именно: (тегло/10)-2. Да речем, че аз съм 50 кг. Деля на 10 – получавам 5. Изваждам 2, и така получавам, че трябва да пия по 3 литра вода на ден.

Аз лично си го поставих за цел преди няколко месеца и все още продължавам да пия по 2,5 – 3 литра всеки ден. Резултатите са удивителни! Изчезна умората, която понякога изпитвах дори когато се събудя, напълно забравих какво е ПМС, помогна ми да се справя с акнето и какво ли още не.

Според някои източни традиции за лечение правилното количество вода може да излекува всяка болест в тялото. Но защо, ще си кажете, е толкова полезна, та в нея няма нищо. Само така си мислите. Водата е електролит, който създава благоприятната за развитието и правилното функциониране на клетките среда.

Как това ни помага да отслабнем?

Виждате ли, когато са без вода мастните клетки  много по-трудно разграждат мазнините. В присъствието на вода това е десетки пъти по-лесно. Освен това, водата измива от организма натрупаните токсини.

Хубаво е всеки ден, веднага след ставането да изпиваме около литър вода (ако все още не сте свикнали, може отначало да е по-малко). След това изчакайте със закуската поне 30 минути. Когато направите това, тялото започва да се изчиства от остатъчните вещества от предишния ден. Така то добива сила, може бързо да разгражда храната, без да се тормози.

Представете си тялото като една тенджера (не се смейте) и помислете какво ще се случи, ако всеки път готвим в нея без преди това тя да бъде измита. Ами, неприятна гледка! Е, същото е и с тялото ни.

За да искаме то да ни дава най-доброто от себе си, трябва ние да се постараем да го изчистим и да му осигурим достатъчно вода, в която клетките да функционират.

Водата и стройната фигура вървят ръка за ръкаБез вода в организма, кръвта се сгъстява, сърцето я изтласква по-трудно и това ни прави бавни, мудни, без желание за движение. Водата разрежда кръвта ни, прави движението й по-бързо и лесно. А това значи, че кръвообращението ни се подобрява и ставаме по-енергични. А колкото повече енергия имаме, толкова повече отслабваме, защото се движим повече.

И все пак не прекалявайте с приема на вода, защото в обратния случай тя може да измие полезни минерали от тялото ви. Е, не се притеснявайте, няма да умрете от това. Важно е да знаете, че не трябва да пиете вода веднага след хранене, защото това пречи на храната да се разгради.

Дори да умирате от жажда – изчакайте. В противен случай храната ще премине надолу по храносмилателната система неразградена и ще започнат гнилостни процеси, които само ще замърсят организма ви. Изчаквайте поне час и половина – два след хранене. След плодове и зеленчуци може да чакате и по-малко, да речем половин час.

Най-добре пийте водата си преди хранене. Ако не ви е проблем, може да почакате малко преди да се храните. Според изследвания метаболизмът на човек е най-добър около 40 минути. след приемане на вода. Но ако не ви се чака толкова, какво пък, хапнете си обяда. Все пак това е хранене, не математика.

Разбирате ли, няма нужда да се стараете да изпълнявате всичко в хранителния си режим стриктно. В противен случай ще се побъркате. Дори един ден да пропуснете пиенето на водата или да хапнете пържени картофи, нищо няма да ви стане. Все пак сме хора, не роботи! : )

Автор: Теди Георгиева

Източник: http://www.zdravei.org