Какво мажем на филиите? Маслото масло ли е?

Какво мажем на филиите? Маслото масло ли е? | Диана

Производители влагат палмово масло, мас, хидрогенирани мазнини…

Девет месеца след предишния тест на масло от Българска национална асоциация “Активни потребители“ заключават: Нищо не се е променило! Някои производители продължават да влагат в продуктите си немлечни мазнини в нарушение на законодателството.

Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Просто е и се прилага не само в България, но и в цяла Европа. Поради тази причина резултатите от проведените тестове за качество би трябвало да са скучни и продуктите почти да не се отличават един от друг. Истината обаче се оказва друга.

От “Активни потребители“ са тествали масла на Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло “Вълчев”, Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло. Пратили са проби до две лаборатории и резултатите са идентични.

Резултатите от двете лаборатории са идентични и категорични – отново, както и през септември 2014, е установено наличието на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.

Маслата, в които се откриват примеси, са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение е засечено при предишното ни изследване през 2014 и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ.

Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не е декларирано на етикета.

От “Активни потребители“ припомнят, че според законодателството, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като “имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. В почти всеки магазин може да се открият отделни щандове с имитиращи продукти, където етикетите коректно отразяват съдържанието.

Както става ясно от тестовете обаче, някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите. Това е нарушение на законовите изисквания и измама спрямо потребителите. При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми.

Защо едни производители могат да произвеждат и обозначават коректно, а други не? Отговорът е очевиден – за да печелят повече на гърба на потребителите и конкурентите. Затова и решаването на този проблем трябва да тръгне от нас самите. Защото имитиращи продукти, обозначени като масло, вероятно се предлагат и в болниците, и детски градини, и училища…

Ето и резултатите от изследването:

TABLE_Kr_Maslo_2015

Снимка: Активни потребители
По публикацията работи: Мария Нестерова