Омега-3 мастни киселини – кои са най-добрите източници

Омега-3 мастни киселини - кои са най-добрите източници | Диана

Много хора смятат, че мазнините са вредни и трябва да ги ограничим. Това твърдение не е изцяло вярно, защото мазнините могат да бъдат полезни и вредни. Разбира се, че не е хубаво да прекаляваш, с която и да е храна, но не си мисли, че всички мазнини са вредни за теб. Вредни са рафинираните мазнини, както и хидрогенираните (втвърдени) растителни мазнини, познати като трансмазнини или маргарин. За съжаление, маргаринът се съдържа в повечето храни, като кексове, сладкиши, пържени картофи и всякакъв джънк. Но полезните мазнини са растителните, като зехтина, нерафинираното слънчогледово масло, както и  кравето масло и други животински мазнини. Много е важно да си набавяш нужните Омега-3 мастни киселини, които са изключително полезни. От къде?

Риба.

Рибата е един от най-добрите източници на Омега-3 мастни киселини. Тя съдържа голямо количество, затова е чудесно меню за теб. Опитай сьомга, скумрия, херинга, пъстърва, сардини, аншоа и риба тон. Специалисти препоръчват да се хапва риба поне два пъти седмично. Не бива да забравяш, че тя е и чудесен източник на протеин.

За вегетарианците.

Разбира се, че рибата не е единственият източник на Омега-3 мастни киселини. Някои водорасли могат да са чудесен източник на Омега-3, макар и понякога да съдържат токсини.

Ленено семе или ленено масло.

Лененото масло се прави от студено пресовано ленено семе, което е изключително богато на Омега-3. То не е подходящо за пържене или готвене, защото е много чувствително към топлина, дори към светлина. Затова трябва да се съхранява на тъмно и в тъмна бутилка. Можеш да го намериш в почти всеки магазин, като цената му не е прекалено висока. Използвай го за подправяне на салати и други студени ястия. Има и ленено масло на капсули.

Масло от дроб на треска.

Преди години, когато лененото масло не беше толкова популярен продукт, беше по-известно маслото от дроб на треска. Това масло е богато и на витамини А и D. Трябва да внимаваш с това масло, защото при предозиране, може да се получи хипервитаминоза. Маслото се продава на капсули.