Полезните мазнини

Полезните мазнини | Диана image 2

Да похапваме мазничко далеч не е толкова вредно за здравето и фигурата ни. Но трябва и да знаем кои са здравословните по-тлъстички храни. Ето списъка с мазни изкушения, които можем да си позволяваме без угризения:

Риба
Естествено мазните риби като сьомга, скумрия, херинга и бял тон, са добър източник на омега-3 мастни киселини. А това са “добри” мазнини, които ни помагат да пазим сърцето си здраво. Те спомагат също така да запазим ума си остър, особено с напредването на възрастта. Американската сърдечна асоциация препоръчва консумацията на две порции мазна риба седмично. Разбира се, трябва да я похапваме, приготвена на фурна или на скара, а не пържена.

Авокадо

Дали в сандвич или гуакамоле, вкусното авокадо е добро за сърцето ни със своите здравословни мазнини. Освен това консумацията на авокадо с други храни спомага за по-доброто усвояване на хранителните вещества от организма ни. Добре е да похапваме по половин авокадо на ден. Това се равнява приблизително на 115-160 ккал.

Семена

Тиквеното, слънчогледовото и сусамовото семе съдържат “добри” мазнини, които помагат в борбата с високия холестерол и атеросклерозата. Като цяло растителните са по-здравословни от животинските. “Лошите” са в храни като тлъсто месо, пълномаслени млечни продукти. Доста пакетирани храни също съдържат вредни мазнини. Особено чипсовете и снаксовете. Затова е важно да четем етикетите и да избягваме наситените и трансмазнините.

Ядки

От лешниците до орехите – всички ядки са полезни за сърцето. Но не трябва да прекаляваме. Само защото мазнините в ядките са полезни, не значи, че можем да ядем на корем от тях. Добре е да консумираме не повече от 7 ореха, 24 бадема, 35 фъстъка и 18 ядки кашу.

Зехтин

Дали за готвене или пък в салатата, трябва да подправяме със зехтин, защото той е с високо съдържание на “добри” мазнини. С количеството обаче трябва да сме нащрек и винаги да слагаме по-малко в ястията, отколкото пише в рецептата им.

Яйца
Освен че е чудесен източник на евтин протеин, във всяко яйце има по-малко от пет грама “добри” мазнини. За да сме здрави обаче, не трябва да прекаляваме с тях.

Боб
Добавяйки боб към хранителния ни режим, ще подобрим както физическото, така и психическото ни здраве. Фасулът съдържа ценните омега-3 мастни киселини, които освен за доброто ни здраве се грижат и за приповдигнатото ни настроение.