Защо е толкова полезно рибеното масло?

Защо е толкова полезно рибеното масло? | Диана

Отдавна е известно, че рибеното масло може да облекчи симптомите на артрит и е благотворна добавка за по-добро развитие на мозъка при децата. Сега проучванията показват, че рибеното масло помага на пушачите при отказване от цигарите, както и за профилактика и лечение на много заболявания.

Лекарите препоръчват рибата да се намира на трапезата поне два пъти седмично, тъй като е богата на Омега-3 мастни киселини.

Многобройните изследвания показват, че рибеното масло подобрява детските успехи при обучение, тяхното поведение и също така се оказва – полезно е при деца с ADHD при проблеми с ученето.

Омега 3 мастните киселини намаляват възпаленията на артериите, които водят до сърдечни удари и действат като антикоагулант, който подобрява кръвообращението.

Суплементите Омега-3 са отлични за подобряване на когнитивните функции. При едно изследване е установено, че диета богата на Омега-3 може да увеличи обема на частта от мозъка, която е отговорна за запомняне и защита от деменция.

Отличните свойства на рибеното масло се чувстват и при хората, които губят зрението си.

Рибеното масло облекчава болките при пациентите от ревматоиден артрит. Едно шведско изследване, в което участвали 32 хиляди жени показало, че консумацията на сьомга веднъж седмично може да намали риска от развитие на това заболяване дори наполовина.

Изследванията показват, че приемът на Омега-3 по време на бременност може да намали риска от депресия, докато други проучвания показват, че диета богата на риба влияе на коефициента на интелигентност при бебето. Също така наскоро проведено австралийско изследване показва, че Омега-3 може да намали риска от спонтанни аборти. Все пак на бременни жени не се препоръчва да ядат морска риба поради потенциалното наличие на определени токсини и тежки метали в нейното месо. Затова суплементите са най-добрият вариант.