Ползи за здравето от консумирането на конопено семе

Конопеното семе е богат източник на хранителни вещества. Част от растението коноп , тези семена са технически ядки, които могат да се консумират сурови или да се използват за приготвяне на мляко, масло, заместители на сирене или протеин на прах.

Въпреки че са свързани с растението канабис, конопените семена съдържат малко или никакво от психоактивното съединение THC , което се намира в марихуаната. От векове семената са били използвани за орално и локално приложение за лечение и предотвратяване на определени здравословни проблеми. Все повече съвременни клинични изследвания подкрепят много от тези твърдения.

Ореховият вкус и гъвкавостта на конопеното семе също ги прави чудесен заместител на нивата на протеини, есенциални мастни киселини и други хранителни ползи, открити в месото и млечните продукти.

Конопеното семе може да бъде:

  • Консумирано сурово, печено или варено
  • Олющено
  • Студено пресовано за производство на масло от конопено семе
  • Използва се за немлечно конопено мляко и конопено сирене

Хранителна информация

Порция от 30 грама (три супени лъжици) сурови конопени семена съдържа:

  • Калории: 166
  • Протеин : 9,47 грама
  • Мазнини: 14,6 грама
  • Въглехидрати: 2,6 грама
  • Фибри : 1,2 грама
  • Захар: 0,45 грама

Конопеното семе също е добър източник на:

  • Желязо
  • Витамин Е
  • Манган
  • Магнезий
  • В-витамини
  • Цинк
  • Конопеното семе също съдържа високи нива на омега-3 и омега-6 есенциални мастни киселини.

Проучванията показват, че идеалното съотношение на мастните киселини в конопеното семе е 3 към 1. При това съотношение тези мастни киселини помагат за поддържане на здравословни нива на холестерола , функцията на имунната система и могат да помогнат за регулиране на метаболизма ви .

Потенциални ползи за здравето от конопените семена

Конопеното семе е отличен източник на растителен протеин. Те съдържат всичките девет незаменими аминокиселини и изследванията показват, че протеиновото съдържание на конопа се усвоява добре от телата ни.

В допълнение към това протеиново натоварване, ползите за здравето от конопеното семе включват:

Здраве на сърцето

Конопените семена са чудесен източник на магнезий , който помага за регулиране на сърдечния ритъм и е свързан с превенцията на коронарна болест на сърцето. Те също така съдържат линолова киселина , която според едно проучване намалява нивата на холестерола на участниците с 15% и може да действа за намаляване на кръвното налягане.

Противовъзпалителни свойства

Една от омега-6 мастните киселини в конопеното семе е гама-линоленовата киселина (GLA), която може да има противовъзпалителни ефекти, подобни на лекарства като ибупрофен . Едно проучване установи 75% намаление на свързаната с артрит болка при участниците след девет месеца добавка на GLA.

Кожни състояния

Конопеното масло може да се използва при готвене, за да добавите хранителни ползи към вашата храна, а също така може да се прилага локално върху кожата. Проучванията са установили, че маслото от конопено семе може да облекчи симптомите на екзема и да подобри сухата или сърбяща кожа.

Изследванията продължават, но антимикробните и противовъзпалителните ефекти на маслото от конопено семе могат също да помогнат за лечение на акне .

Здраве на мозъка

Съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини в конопеното семе е оптималното ниво за хранителна полза. Този баланс поддържа както сърцето, така и когнитивното здраве и често липсва в повечето диети.

Конопеното семе също съдържа растителни съединения, наречени терпени . Докато изследванията продължават, проучванията показват, че терпените могат да помогнат за защитата на мозъка и да предотвратят растежа на тумора.

Потенциални рискове от конопените семена

Въпреки че съдържанието на мазнини в конопеното семе идва основно от здравословните есенциални мастни киселини, яжте ги умерено , за да задоволите препоръчителната дневна консумация на мазнини. Високият прием на мазнини също може да причини гадене или диария .

Други неща, които трябва да имате предвид, преди да добавите конопени семена към вашата диета, включват:

Лекарствени взаимодействия

Конопеното семе може да взаимодейства с определени лекарства, включително антикоагуланти .

Проучванията показват, че конопеното семе намалява съсирването на кръвта , което може да взаимодейства с рецептите за разреждане на кръвта.

Притеснения относно бременността

Няма достатъчно клинични изследвания, които да покажат, че конопът е безопасен както орално, така и локално за жени, които са бременни или кърмят, така че не се препоръчва.

Зависимост от канабис

Люспите на конопеното семе могат да съдържат следи от THC, активното психоактивно съединение в марихуаната. Хората с предишна зависимост от канабис може да помислят да потърсят алтернатива.

Храносмилателни проблеми

Съдържанието на фибри в конопеното семе може да причини храносмилателен дискомфорт като подуване на корема, гадене или запек в големи количества. Уверете се, че пиете много вода, когато ядете конопено семе, за да избегнете проблеми с червата.

Източник: WebMD