Чиа семената са суперхрана съкровище

Чиа семената са суперхрана съкровище | Диана

Много хора знаят, че лененото семе е добър източник на омега-3 мастни киселини и ще се зарадват да разберат, че има и друг такъв наличен източник – семената от чиа. Тези малки семена имат много предимства пред ленените:

Не е необходимо да бъдат смлени за да получите достъп до хранителните им вещества и могат да се съхраняват за дълъг период от време, без да се влошават.

Чиата е богата на омега-3 мастни киселини, дори повече от лена.

Алфа-линоленовата мастна киселина, която е в Чиа семената, е единствената известна крайно необходима омега-3 мастна киселина, която тялото не може да произвежда само.

Омега-3 се намират в храни като чиа семена, ленено семе, ленено масло, зехтин, орехи, риба, зеле, спанак, карфиол, броколи и други. Семената от чиа осигуряват на организма протеини, витамини и минерали. Чиата осигурява на организма витамините А, В, Е и D и минерали като калций, мед, желязо, магнезий, манган, молибден, ниацин, фосфор, калий, силиций, натрий, сяра, тиамин и цинк. Чиа семената също са чудесен източник на протеини. Протеините са градивните елементи на тялото, косата, кожата, ноктите, мускулите, червените кръвни телца, както и важни и незаменими аминокиселини и фибри, които са необходими за добра циркулация и здраво сърце. Чиа семената също помагат за модулиране на кръвната захар, което е чудесна новина за диабетиците. А относно фибрите в нашите диети – оказва се, че всички ние не приемаме достатъчно от тях… А с 2-3 супени лъжици чиа във вашата диета, вие бързо и лесно добавяте 11 грама фибри.

Чиа семената са уникален хранителен склад. Ако търсите начин да повишите приема на полезни вещества и елементи – не търсете по-далеч от скромните семена от чиа.

Семената от чиа съдържат за грам:

8 пъти повече омега-3 от сьомгата

6 пъти повече калций от млякото

3 пъти повече желязо от спанака

15 пъти повече магнезий от броколите

2 пъти повече фибри, отколкото триците

6 пъти повече протеин от боба

4 пъти повече фосфор, отколкото пълномасленото мляко. 

Ето няколко прости предложения как да включите семената от чиа в диетата си:

Поръсете смлени или цели семена чиа върху зърнените закуски, кисело мляко или салата

Смилате ги в брашно и ги добавяте към тестените изделия

Добавете една супена лъжица семена в шейкове за подсилване с протеин и фибри

Като заместител на яйцата при печене: Добавете една супена лъжица смляна чиа с 3 супени лъжици вода, за заместител на едно яйце от рецептата.

Смесете с брашно и подправки следващия път, когато правите панирана риба, пиле или зеленчуково ястие, това ще добави прекрасен вкус  и хрупкавост.

Направете си гел от чиа: Поставете 1/3 чаша семена от чиа в херметичен контейнер, добавете 2 чаши вода и разбийте енергично.

Оставете сместа да седи в продължение на 5-10 минути и след това разбийте отново преди да я поставите в хладилника. Сместа ще се превърне в гел и ще издържи до 3 седмици в хладилник. Гелът може да се включи в конфитюр, зърнени храни, кисело мляко, шейкове или други храни, предназначени за консумация.

Автор: Elisha McFarland