Пет от най-ниско калоричните храни, от които не се пълнее

Зеленчуците водят класацията по малко въглехидрати, зрелите плодове крият най-много калории сред растителните храни.

Вечният въпрос, особено за дамите, е кои храни съдържащи по-малко калории да сложат на трапезата И разбира се трябва от тях да не се пълнее и те да утоляват глада в максимална степен.
„Енергийната стойност на храните се определя от химичния им състав. Става дума за съдържанието на мазнини, белтъчини и въглехидрати в тях, като най-висока енергийна стойност сред горепосочените имат мазнините. Тоест – продуктите с най-ниско съдържание на мазнини, белтъчини и въглехидрати, са и най-нискокалоричните“, обясни д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика, началник на „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

В първата и най-ниско калорийна група са зеленчуците, в които има много малко въглехидрати, и почти липсват мазнини и белтъчини. Сред тях са всички летни зеленчуци – краставици, домати, зеле, карфиол, броколи, чушки, но с изключение на картофите (въглехидратите в тях са 16-20%, затова и калорийната им стойност скача рязко нагоре).

„Малцина знаят, че морковите и цвеклото в суров вид са нискокалорийни, но щом бъдат термично обработени, енергийната им стойност се повишава, тъй като се увеличава нивото на въглехидратите в тях“, каза д-р Ригов. Той обобщи, че зеленчуците съдържат по 15-30 килокалории на 100 грама, което именно ги прави най-ниско калорийната храна. Добавени 2 чаени лъжички овесени трици или сварена киноа, уплътняват салатите и осигуряват ситост.

На второ място в „класацията“ се подреждат млякото и изварата (особено ако изберем тези, които са с нисък процент мазнини – до 1 на сто). И при тях килокалориите са 60-100 на 100 грама.

В третата здравословна група са рибата (пак с ниско съдъжание на мазнини), като белите видове хек, мерлуза, пъстърва, и всички морски дарове. „И при тях енергийната стойност е под или близо до 100 килокалории на 100 грама“, допълни лекарят от Александровската болница.
Филето от птици (пиле и пуйка), контрафиле и шол, както и телешкото месо (без мазнини), формират четвъртата препоръчителна група, с помощта на която няма да развалите фигурата си. Мазнините при тях са около 0,5 г/100 г.

„Плодовете са на пето място в „класацията“, тъй като са с по-високо въглехидратно съдържание, което трябва да се взема под внимание, ако целта е редуциране на телесното тегло“, заяви д-р Ригов.

Той разделя плодовете на няколко групи. В първата са тези с ниско съдържание на въглехидрати, например динята, тъй като тя има около 25-30 килокалории на 100 грама. Но за сметка на това пък от нея по традиция похапваме по-голямо количество – по 500-600 грама, което също трябва да се има предвид, ако желаете да отслабнете, за да изглеждате по-добре в банския.

Според д-р Ригов добър избор по време на сезонът им са ябълките, малините, боровинките, защото са ниско калорийни. През зимните месеци спокойно можем да консумираме портокали. Междинна група по този показател са кайсиите и прасковите. Трябва да знаем, че колкото по-зрял е един плод, толкова с по-голямо съдържание на въглехидрати и с повече калории е той. Принципно с повечко калории са гроздето, черешите и бананите.

„Оттук нататък много важно е как и какво ще приготвите с изброените групи храни, за да остане ястието с ниско съдържание на калории”, завърши д-р Ригов.