10 храни с отрицателен калориен баланс

Кои са те и какви ползи може да донесе консумирането им?

Концепцията за храни с отрицателен калориен баланс (ОКБ) не е мит. Невъзможно е дадена храна да е с негативен калориен баланс (тъй като всяка храна съдържа поотделно или в определени съотношения белтъци, въглехидрати и мазнини, които са източници на енергия), но на практика се получава, че при храните с ОКБ са нужни повече калории за разграждането им, отколкото съдържат.

Какво е “отрицателен калориен баланс” (ОКБ)?

Калорийният баланс е съотношението между количеството енергия, която постъпва с приетата храна и количеството енергия, която изразходваме в тренировки, ежедневие и работа.

Когато приемаме по-малко калории, отколкото изразходваме, казваме, че тялото ни се намира в калориен дефицит. Това всъщност представлява отрицателният калориен баланс.

Храни с отрицателен калориен баланс

Важно е да подчертаем, че всяка храна има определени калории, защото съдържа макронутриенти, които са източници на енергия.

При храните с отрицателен калориен баланс се получава следното:

 • Храна А има 50 ккал.
 • За да бъде разградена тя в организма, тялото се нуждае от 100 ккал.
 • Храната ни дава енергия под формата на 50 ккал, но тялото изразходва тези 50 ккал плюс още толкова. Аритметично 50 – 100 = -50 ккал.

Критерии, СПОРЕД КОИТО една храна е с ОКБ:

Накратко, това са зеленчуци, които имат:

 • Високо съдържание на фибри;
 • Малко количество смилаеми въглехидрати;
 • Никакви мазнини;
 • Протеин в количество над 2%;
 • Голямо съдържание на вода.

Ползи от консумирането на храни с ОКБ

Помощници в хранителни режими за редуциране на теглото

Храните с отрицателен калориен баланс съдържат голямо количество фибри. Това ги прави по-трудни за храносмилане и е необходима повече енергия за разграждането им, отколкото те носят.

Някои хора вярват, че ако приемат повече от тези зеленчуци, ще свалят драстично от телесното си тегло. Това, разбира се, не е така, защото стойностите на необходимите допълнителни калории за храносмилане не са чак толкова големи.

Свалянето на тегло зависи от общите приети калории за деня – те трябва да са по-малко от изразходваните такива.

Храните с ОКБ са чудесен вариант за гарнитура към основното ястие. И както се казва – можем да ги ядем на корем!

По-добро усвояване на хранителни вещества

Храните с ОКБ се задържат в храносмилателния тракт по-дълго, отколкото други по-калорични храни. Необходимо е повече време на храната да се разгради, и веднъж вече влязла в тънките черва, тя започва да се движи по-бавно. Това дава възможност на повече микронутриенти и други вещества да се усвоят пълноценно.

Пречистващ ефект

Зеленчуците с отрицателен калориен баланс имат голямо количество несмилаеми фибри, които прочистват храносмилателния тракт и стимулират перисталтиката, като профилактика на лениви черва.

Топ 10 от храните с негативен калориен баланс

Избрала съм ги според процентното съдържание на белтък, ниска енергийна стойност и никакво количество мазнини.

На първо място е храната с най-висок процент съдържащ се протеин (тоест най-висока хранителна стойност):

Калории на 100 гБелтъци /грВъглехидрати /грМазнини /грПротеин /%Фибри /гр
№10
Листа от ряпа
201.144.360.230.9123.5
№9
Зеле
251.285.80.11.282.5
№8
Аспержи
202.23.880.121.762.1
№7
Карфиол
251.924.970.281.922
№6
Спанак
222.23.90.31.9362.8
№5
Къдраво зеле
2726.10.12.163.1
№4
Целина
421.59.20.32.521.8
№3
Тиквички
212.713.110.42.281.1
№2
Кресон
322.65.50.73.331.1
№1
Броколи
342.826.640.373.842.6

От таблицата става ясно, че това са зеленчуци с изключително ниска калорийна стойност, предимно около 20-25 ккал на 100 грама.

Отсъстват мазнините, а количеството въглехидрат е представено предимно от фибри.

 • Листата от ряпа и като цяло ряпата са чудесни източници на витамин C. Въпреки по-ниския процент протеин те имат по-голямо количество фибри, а вече споменахме тяхната роля в храносмилателния процес.
 • Зелето е широко разпространен зеленчук, който има чудесни вкусови качества с ниска калорийна стойност и сравнително добро количество белтък и фибри.
 • Аспержите са източници на много минерали и са богати на растителни влакна.
 • Карфиолът е вид зеле, който е една от най-разпространените храни с ОКБ. Добро съдържание на протеин и фибри и само 25 ккал на 100 гр.
 • Храната на Попай Моряка – спанакът, е богат на минерални соли и много витамини. Хубаво е да присъства и във вашето меню.
 • Къдравото зеле има над 2% съдържание на протеин, а половината от количеството въглехидрат е под формата на фибри. Добри показатели за типичен представител на храна с отрицателен калориен баланс.
 • Целината е най-калоричният зеленчук от примерната класация, но доброто количество протеин и фибри, както и ценните лечебни свойства, го поставят на по-челна позиция.
 • Тиквичките вземат заслужено бронз с цели 2.28% протеин и пренебрежителните 21 ккал на 100 гр.
 • Второ място за кресона – зеленчук, богат на витамини от групите B и C, както и на калциеви соли и магнезий, а процентът протеин е над 3.
 • Негово величество – броколи. Чудесни вкусови качества и изключително добри показатели за храна с ОКБ.

Източник: https://www.bb-team.org