Отписан у нас болен с хепатит С бе спасен от ново лекарство

Отписан у нас болен с хепатит С бе спасен от ново лекарство | Диана

Мислех и за самоубийство, признава Райчо Райчев…

Историята на Райчо Райчев, който е бил болен от хепатит С, е пълна с обрати. Мъжът 35 години носи вируса на хепатит С, но без да знае. При най-обикновен ехографски преглед лекарите установяват, че има проблеми с черния дроб. Последващи изследвания показват, че той страда от хепатит С.

„Изследването показа положителен резултат и всичко около мен се срина. Това стана през 2001 година. Изпаднах в тежка депресия. Една мисъл не ми даваше мира. Колко хора аз съм заразил? Битовият контакт може ли да предаде болестта. Най-близките ми може ли да са заразени? Мисълта е подтискаща – ти си застрашил живота на близките”, разказа Райчо пред bTV.

Той обясни, че когато разбрал по-късно, че болестта може да се предаде само по кръвен път, се успокоил. „Мислех и за самоубийство. В такъв момент нещата около теб се сриват. Като цяло страдам от анемия. Като малък съм имал кръвопреливане и най-вероятно тогава съм се заразил. Все пак, когато лекарите ме казаха, че няма как да заразя близките, ми стана леко”, продължава разказа си Райчо.

Когато му откриват болестта, нещата като прогноза не са добри. Това го кара да напише завещанието си, а също така той дава и пинкодовете от банковите си карти на жена си.

„Болестта беше в трети стадии. Бях приел края. Молех се на Бога да доживея през лятото и септември да си ме прибира. Имаше дни, в които на ставах от леглото. Едвам минавах 50 метра. Два пъти спирах. За да се кача до втория етаж, спирах два пъти. И всичко това ми отнемаше много време”, спомня си Райчо.

В този момент обаче в САЩ приемат за употреба нов революционен препарат, специално създаден да лекува хепатит С.

„Свързах се с клиника в Турция, в която веднага го въведоха. Имах шанса да съм един от първите, ползвали препарата. И ето ме днес тук. Здрав. Медицината вече се развива с много бързи темпове, така че никога не трябва да се губи надежда”, завършва Райчо. На края, с присъщо чувство за хумор, той сподели, че след като е оздравял не си е променил пинкодовете на банковите карти.