Гъбата шиитаке срещу заболяванията от рак и СПИН

Гъбата шиитаке срещу заболяванията от рак и СПИН | Диана

Гъбата Шиитаке (наричана Императорската гъба и „Гъба Жен-Шен”) има три хиляди годишна история на култивиране и използване за лечебни и кулинарни цели.

Шиитаке се прилага успешно при:

 • Съпътстваща терапия на раковоболни и при страдащи от доброкачествени тумори на храносмилателните органи (слюнни жлези, черва, стомах, жлъчка, панкреас), на черния дроб, белите дробове, яйчниците и при левкемия.
 • Химиотерапия (за смекчаване на страничните ефекти)
 • Атеросклероза, повишен холестерол
 • Високо кръвно налягане и проблеми с кръвоснабдяването
 • Опасност от инфаркт
 • Жълтеница, повишено ниво на пикочна киселина
 • Артрит
 • Ревматизъм
 • Бронхит
 • Отслабена имунна система, инфекции (гъбични, вирусни, бактериални, хламидиални и др.)
 • Синдром на хроничната умора
 • Диабет
 • Алергии
 • Стомашни язви
 • Автоимунни заболявания (Множествена склероза- възтановява миелиновата обвивка на нервните влакна; склеродермия, полиартрит, лупус еритематодес, бронхиална астма, автоимунен тиреоидит)
 • Мигрена
 • Бучене в ушите
 • Вирусен Хепатит B
 • Психоневрологични заболявания (страх, безпокойство, депресия, нощно напикаване)

Шиитаке се споменава в многобройни литературни сведения като лековита гъба с широк спектър на действие. Гъбата или екстрактът от нея се прилагат с голям успех като съпътстваща терапия при раково болни в Китай и Япония, както и отскоро в САЩ, Русия, Унгария, Германия, България и др.

Преди столетия, „чума“ за човечеството е била дори обикновената настинка. В настоящето, съвременното общество е изложено на по-сериозни вирусни инфекции, които могат да доведат до смърт, като хепатит Б (заболяване на черния дроб, което се предава чрез преливане на кръв, използването на нестерилни игли или по други кръвни пътища), ХИВ (вирусът, който причинява СПИН) и някои видове рак, които доказано се причиняват от някои вируси.

Гъбата Шиитаке / Шийтаке е изследвана от десетилетия заради нейните свойства да повишава имунната система на пациенти с ракови заболявания. Сега, изследователи от Япония твърдят, че извлек от гъбите Шиитаке, наречен „LEM“ може да се използва за лечение и на по-сериозни вирусни инфекции, включително хепатит Б и ХИВ.

В Япония „LЕМ“ е в центъра на множество изследвания. Проучвания в лабораторни условия показват, че за разлика от стандартното лекарство AZT (което се прилага за забавяне на развитието на СПИН), екстрактът от гъба Шиитаке е малко токсичен за нормалните клетки и силно токсичен за клетките, заразени с ХИВ.

Учените също така открили, че „LEM“, съдържа вещества, които повишават образуването на клетки на костния мозък. Точно в костният мозък се образуват най-много клетки на имунната система. Предполага се, че причина за това бързо образуване на нови клетки са лигнините (основната съставка на диетични фибри) в „LEM“ .

При тестове в епруветка, „LEM“ лигнините са показали, че спират пролиферацията (деленето) на ХИВ клетките и предотвратяват увреждането на Т-клетките, както и че предотвратяват увреждането на клетките от вируса на херпес симплекс I и II. Тези две вирусни инфекции често придружават ХИВ-инфекцията. Изследванията в лабораторни условия са обещаващи, но са необходими и клинични опити, за да се докаже ефективността на „LEM“ лигнините върху вируса на ХИВ в организма.

В източния свят, от гъбата Шиитаке вече от десетилетия се произвежда натурално лекарство срещу рак, наречено „лентинан“ (lentinan). Учените са го изследвали и по отношение на ефекта му срещу ХИВ в лабораторни условия. Доказано е, че комбинация от „лентинан“ и AZT е била до 24 пъти по-ефективна за инхибиране (спиране) на ХИВ, отколкото самостоятелната употреба на лекарството AZT. Клинични опити с комбинация от „лентинан“ и различни други анти-ХИВ лекарства са били одобрени в Япония още в края на 1980 г. и са показали категорични положителни резултати.

Няколко болници в САЩ също са провели дълги и внимателно контролирани клинични опити с „лентинан“. Подобно на стратегията на японските изследователи, те използвали „лентинан“ за лечение на пациенти със СПИН, като го комбинирали с различни анти-ХИВ лекарства. Американците също установили, че тази комбинирана терапия превъзхожда лечението само със стандартно фармацевтично анти-ХИВ лекарство.

Онова, което е доказано при мишките през 70- те години, днес вече е многократно потвърдено и при хората. Причината за високоефективното противовирусно действие е в рибонуклеиновата киселина на гъбата Шиитаке. Тя е призната за извънредно силен стимулатор на производството на интерферон, който действа срещу сякакви инфекции. Антитуморното й действие се дължи предимно на съдържащия се в гъбата полизахарид лентинан.

Шиитаке е единствената гъба, която може да даде алергична реакция. В такъв случай, тя се употребява като маслен препарат (смесена с ленено олио или зехтин) и тогава може да се назначава даже и на деца до 5 годишна възраст.

При склонност към кръвотечение и тромбоцитопения назначаването на Шиитаке е противопоказно. Да не се приема едновременно с аспирин!