Какви плодови и зеленчукови сокове помагат при различните заболявания

Какви плодови и зеленчукови сокове помагат при различните заболявания | Диана

Те са полезни както за профилактика, така и срещу различни вредни процеси в организма.

Още в древността е било известно, че плодовите и зеленчуковите сокове са много полезни за здравето. Те са незаменим източник на витамини и други важни за човешкия организъм вещества.

Натуралният сок по правило е източник на глюкоза, фруктоза и минерали. В сокове, които не са били изложени на светлина има пектин, който намалява нивото на холестерола в кръвта и нормализира дейността на стомашно-чревния тракт.

Представяме ви някои факти за соковете, които ще са ви полезни:

В една чаша портокалов сок, например се съдържат до 70 мг витамин С – препоръчваната доза за един възрастен човек за ден.

Още в средата на миналия век е открито, че портокаловият сок има антиканцерогенни свойства.

Кайсиевият сок укрепва сърдечната мускулатура. Неговата редовна употреба предотвратява сърдечната аритмия.

Сока от ананас влияе благотворно върху функцията на бъбреците и черния дроб. Той съдържа бромелаин, който спомага за изгарянето на мазнините и добрия тонус на организма като цяло. Затова, той активно се използва в диетичното хранене. Този сок се препоръчва и като лечебно средство при заболяване на бъбреците и при ангини.

Сокът от диня е подходящо средство срещу отоци, свързани с проблеми в сърдечно-съдовата система и бъбреците.

Сокът от грозде помага за възстановяването на изтощена нервна система и е полезен при отпадналост. Той “почиства” бъбреците и черния дроб от токсините и филтрира кръвта, като забележимо намалява съдържанието на холестерол в кръвта.

Вишневият сок помага при запек, подобрява обменните процеси, укрепва организма, подобрява апетита и се прилага като средство за отхрачване.

Сокът от нар е полезен като общоукрепващо средство и за по-бързото възстановяване на организма след болест или операция. Той също така помага и при малокръвие.

Сокът от грейпфрут е прекрасно натурално средство против безсъние. Той също така нормализира кръвното налягане и освобождава кръвта от излишния холестерол.

Сокът от круши притежава антимикробно действие и е полезен при камъни в бъбреците.

Сокът от зеле се пие при гастрити (с понижена киселинност), язва на стомаха и заболявания на черния дроб и далака. Сокът от бялото зеле укрепва кръвоносните съдове, стимулира процеса на възстановяване на клетките на лигавицата на стомашно-чревния тракт и нормализира обмена на мазнините.

Сокът от моркови подобрява зрението, укрепва организма и възстановява силите ни след болест и след повишени умствени и физически натоварвания. Освен това, той помага при лечението на язва на стомаха, при онкологични заболявания, туберкулоза и малокръвие. Подобрява апетита, заздравява зъбите и повишава устойчивоста към инфекции.

Сокът от краставици нормализира кръвното налягане и сърдечната дейност, подобрява състоянието на зъбите, венците, ноктите и косата, помага при ревматизъм, атеросклероза, пародонтоза и подобрява паметта.

Сокът от праскови укрепва сърдечната мускулатура и помага при аритмия. Той действа успокояващо на стомаха при изострен гастрит и помага при малокръвие.

Сокът от цвекло се смята за “сока за жените”. Той е полезен също така и при запек, малокръвие, болести на сърцето и стомашно-чревния тракт, както и за намаляване на кръвното налягане. Употребата му трябва да започне с приемане на малко количество /1 с.л./, или в смес с други сокове – например със сок от моркови (като постепенно намалявате количеството на сока от моркови).

Сокът от червеното френско грозде се препоръчва при заболявания на сърдечно-съдовата система, при язва, подагра, кожни заболявания, ревматизъм и настинка.

Сокът от касис се препоръчва при авитаминоза, малокръвие, гастрит с понижена киселинност, остър бронхит, грип и ангина. Той спомага за унищожаването на вирусите, повишава имунитета, притежава общоукрепващо действие и е богат на витамин С.

Доматеният сок е богат на соли и микроелементи. В него се съдържат много големи количества от витамините А и С – антиоксиданти, забавящи стареенето на клетките и укрепващи имунната система.

Ябълковият сок се използва при затлъстяване и захарен диабет, при заболявания на сърдечно-съдовата система, черния дроб, бъбреците, при дизентерия, хронични колити, подагра, ревматизъм, атеросклероза, камъни в бъбреците и жлъчката. Той извежда от организма солите на тежките метали и радионуклидите.