Пийте сок от спанак за прочистване на стомаха

Пийте сок от спанак за прочистване на стомаха | Диана

Плодовете са богати на различни хранителни вещества, но съдържат и голямо количество захар.

Ако искате да извлечете максималното количество витамини и минерали от плодовете и зеленчуците, тогава най-добрият вариант са естествените сокове, тъй като чрез тях организмът по-лесно усвоява всички хранителни вещества.

Все пак, имайте предвид, че с изстискването плодовете и зеленчуците губят естествените влакна, така че за да компенсирате това, не би било зле да съчетаете консумацията на сок с пълнозърнести храни.

Затова диетолозите препоръчват да се комбинира 2 порции плодове и 2.5 порции зеленчуци дневно. Спанакът, морковите, цвеклото и целината чудесно се съчетават с всякакви плодове. С такава комбинация не само ще подобрите вкуса на прясно смлените сокове, но ще добавите и по-голям брой здравословни и хранителни вещества.

Пресните натурални сокове трябва да се пият веднага след приготвянето им, тъй като топлината, светлината и въздухът ускоряват разграждането на хранителните вещества. Ако случайно сте направили по-голямо количество, опаковайте сока в подходящ съд или бутилка, добре затворете и поставете в хладилник, но не съхранявайте повече от 24 часа.

Какви сокове трябва да пиете?

Готовите, купени сокове се консервират, а с това се унищожават и много от хранителните вещества (витамини, минерали, ензими). Поради това най-добре е вие сами да си приготвяте соковете. В началото може да ви се струва, че сокът от зеленчуци е отвратителен, но бързо ще свикнете с новите вкусове.

И за начало, избирайте тези зеленчуци, които със сигурност консумирате сурови: домати, чушки, моркови.

Ето един сок, който укрепва имунитета и може да задоволи почти всеки вкус: вземете 3 моркови със среден размер, две стръкчета от целина, 1 сладка ябълка и малко джинджифил. Когато свикнете с вкуса, постепенно добавете половин краставица и малко магданоз (това е чудесен сок за бъбреците, има диуретично свойства и големи количества витамин С).

Добър избор е винаги сокът от спанак. Той помага за прочистването на червата и бъбреците, а едновременно зарежда организма с витамини. В този сок добавете малко лимон за подобряване на вкуса.

За почистване на кожата пък – външно и вътрешно, отлична е комбинацията от домати и краставици. Можете дори да добавите и пипер в сокоизстисквачка. И не само че ще можете да пиете, но можете да го използвате и като естествена маска за лице.

Сокът от цвекло е отличен за създаването на червените кръвни клетки, с което допринася за общото укрепване на организма. Особено се препоръчва на жени, които са изложени на големи физически натоварвания, на бременни жени. Добре е да се комбинира с моркови и ябълка.

И накрая, още едно малка предложение. Разреждайте соковете с вода. По този начин по-бързо засищат и предотвратяват чувството за глад /а така и затлъстяването/, а въвеждат същото количество витамини и минерали.

Експериментирайте с различни вкусове и се наслаждавайте на ежедневната доза на здравословен и естествен сок.

от Веселина Константинова