Колко месо е полезно да ядем и защо?

Месото е незаменим източник на протеини, цинк, желязо и витамини от B групата и най-вече на по-редкия B12.

Колко месо е полезно да ядем всяка седмица и защо е важна част от менюто ни?

Месото е добър източник на цинк и желязо, които се усвояват лесно от организма. Месото и рибата съдържат и голямо количество протеини, отново лесно усвоими. Т

В местото се съдържат фосфор, магнезий, селен и витамини от B групата, включително В2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), В6 (пиридоксин) и В12 (кобаламин).

Tези хранителни вещества са важен източник на енергия, поддържат функцията на тялото и на мозъка, играят роля за фертилността, за здрава кожа, както и за доброто състояние на мускулите и очите. Витамин B12 пък се намира изключително в животинските продукти – с месото и в по-малко количество в млечните.

Консумацията на месо два пъти седмично се свързва с намален риск от развитието на демеция и Алцхаймер. 

Диета с две порции риба седмично пък намалява риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и от дегенерация на макулата (централната част на ретината) на окото.

От колко месо се нуждаем?

Много съвременни диети са базирани на протеините и в резултат на това огромен брой хора в развитите държави ядат много по-голямо количество месо от необходимото, без да си дават сметка.

Препоръчителното количество червено месо седмично е една порция от около 120-150 г сготвено месо, като в държави като Австралия препоръчват 3-4 такива порции седмично. Много хора обаче консумират месо всеки ден или почти всеки.

За да доставяте на организма нужното количество желязо и цинк, около половината от протеиновия прием за седмицата трябва да идва от бяло месо или риба.

Най-добре е поне 1-2 дни седмично да не консумирате месо. В тези дни можете да си доставите протеини от яйца или зеленолистни зеленчуци.

Източник: http://www.missbloom.bg