Защо белият боб е универсална и лечебна храна?

Защо белият боб е универсална и лечебна храна? | Диана image 2

Знаете ли, че белият боб, който толкова обичаме е много целебен?

Белият боб има широк спектър от приложения в народната медицина, което се дължи на неговите лечебни свойства.

В него има големи количества скорбяла и други въглехидрати, както и протеини. Съставът на боба включва богат набор от витамини.

бял боб

Това е универсална храна, която трябва да консумираме.

В бял боб са налични почти всички минерали и вещества, необходими за нормалното функциониране на организма:

Лесно смилаеми (75%) протеини – близко количество до това на месото и рибата

Различни киселини, каротин, витамини C , В1, В2, В6, РР, множество от макро- и микроелементи (особено  мед, цинк, калий).

В белият боб има достатъчно триптофан – до 5% лизин, 8,5% аргинин, тирозин и хистидин (около 3% от всеки).

Бобът се слави с високото си съдържание на сяра, което е необходимо за справяне с чревни инфекции, ревматизъм, кожни заболявания, заболявания на бронхите. Той е богат на желязо. Наличието на желязо засилва образуването на червени кръвни клетки.

Но това не е всичко – той има изчистващи свойства, разрежда урината. Диуретичното му действие  е известно от стари времена.

Белият боб има и добри диетични свойства, така че се използва при диета на стомашно-чревни заболявания, заболявания на бъбреците, черния дроб, пикочния мехур и сърдечна недостатъчност.

Редовната консумация на бял боб предотвратява образуването на зъбен камък. Това се дължи на антибактериални му свойства. Бобените ястия са много полезни при туберкулоза.

Включеният в белия боб цинк нормализира въглехидратния метаболизъм в организма. Този боб има добър ефект върху храносмилателната система, така че е полезно да се включи в диетата на хората, които искат да намалят теглото си.

Да не пропуснем и неговият положителен ефект върху пикочно-половата функция, както и че  помага за подобряване на потентността при мъжете.

Така че не си мислете, че белият боб е някаква проста храна.

Време е да знаете, че седмичната консумация на бял боб наистина е много здравословна за всеки!