Не разделно хранене, а правилно съчетаване на храните

Не разделно хранене, а правилно съчетаване на храните | Диана

Доцент Наталия Леонидовна Бацукова, кандидат на  медицинските науки, коментира някои проблеми, свързани с разделното хранене.

Според нея науката отдавна вече е доказала, че в стомашния сок има достатъчно ферменти, които са способни да се справят с всички хранителни вещества.

Теорията за разделното хранене е свързана с името на Хърбърт Шелтън, който я пропагандира през 20-те години на XX век. Това е период, през който знанията от областта на биохимията и физиологията на храненето не са достатъчно съвършени. Не е бил известен в достатъчна степен съставът на много хранителни продукти, както и точният начин на усвояване на хранителните вещества. Все още не е било ясно, че белтъците, мазнините и въглехидратите се преработват в определени отдели на стомаха под влияние на конкретни ферменти (белтъчините – под действието на протеаза, мазнините – липаза, въглехидрати – амилаза).

Днес е ясно, че храносмилателната система на човека има огромна възможности за приспособяване. Тя генетично е програмирана за преработка на смесена храна. За нея е съвършено безразлично дали хранителните вещества постъпват в стомаха разделно или заедно. Друг важен момент е фактът, че всички растителни и животински храни съдържат едновременно протеини, мазнини и въглехидрати. В природата не съществуват продукти, състоящи се само от протеин, само от въглехидрати или само от мазнини. Например – ядките съдържат около 20% протеини, 20% мазнини, а останалата част са въглехидрати, фибри и други вещества. Картофите не съдържат само нишесте, в тях са налични и протеини.

Не трябва да забравяме, че според каноните на класическата нутрициология (наука за храните и храненето), диетата на човека трябва да бъде балансирана – т.е. при всяко хранене в човешкото тяло, за оптимално усвояване на хранителните вещества, трябва да постъпват протеини, мазнини и въглехидрати в съотношение 1:1:4. Това се дължи на факта, че в живата клетка обменните процеси на всички тези вещества са едновременни и не спират нито за миг.

Възниква въпросът – може ли да е полезно напълно разделното хранене?

Разбира се, че може да е полезно, но при определени заболявания, най-често на стомашно-чревния тракт. Например, ако не се усвоява от организма смес от мляко с други продукти, трябва да се установи дали човекът има непоносимост към лактоза. Ако е така, съчетанието на  мляко с други хранителни вещества може да предизвика метеоризъм, гадене, виене на свят и други стомашни проблеми.

По-важно е човек да се научи правилно да съчетава храните.

Месото е добре да се съчетава с пресни зеленчуци, несладки плодове и зърнени продукти. Факт е, че съдържащи се в плодовете и зеленчуците органични киселини подобряват усвояването на желязото от месото (в това отношение е много добра комбинация от месо и кисело зеле). Един от най-силните стимулатори за усвояването на желязото е витамин С, а той се намира в по-големи количества в плодовете и зеленчуците. Само комбинация от месо и растения, богати на оксалатите (соли на оксаловата киселина), както и соев протеин, може да бъде неудачна, защото ще бъде възпрепятствана абсорбцията на желязото от месото. От друга страна, комбинацията от зърнени култури под форма на каши, пълнозърнест хляб и месо прави аминокиселинния състав на ястията по-балансиран, защото месото съдържа много аминокиселини, липсващи в зърнените  продукти.

На въпроса дали е удачно да се съчетават млечни и месни продукти, доцент Бацукова дава следния отговор: в един прием на храна не е подходящо да се съчетават тези храни, защото млякото е богато на калций, а месото на хемо желязо. И калцият, и желязото са крайно необходими на организма. Доказано е, обаче, че калцият потиска извличането на желязото, което пък нарушава и усвояването на калция.

Също така не е добре да се съчетават месни храни с напитки като чай, кафе, кока-кола. Установено, че тези напитки снижават извличането на желязо от храната средно с 62%.

Като обобщение би трябвало да се каже, че разделното хранене е по-скоро медицинска необходимост и не бива да е ежедневен начин на хранене. Говорим за разделно хранене в чист вид.

Най-правилен подход е разумното съчетаване на храните в една разумна диета.

Източник