Не хранете децата си с продукти от рекламите, съветват експерти

Не хранете децата си с продукти от рекламите, съветват експерти | Диана

Заболяванията, причинявани от храни и хранителни продукти, все още е актуален проблем у нас.

Ден преди Световния ден на здравето експерти представиха данни, според които за изминалата година е имало 15 взрива от хранителни заболявания.

Те са засегнали 270 души, предимно деца, като 7 са били случаите в заведения – включително детски градини и училища, а в останалите 8 е ставало въпрос за натравяния в домакинства.

“Това обаче са само регистрираните случаи, със сигурност има и още, за които хората не докладват”, уточни държавният главен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му, в 11 от случаите причинителите на хранителните проблеми са били разкрити. Според проучвания у нас обаче, проведени сред деца до 5-годишна възраст, близо 90% искат да им се купи храна, рекламирана по телевизията, в списания и други медии.

Около 70% от родителите купуват на малчуганите подобни стоки, макар че са наясно, че те не са здравословни. Занапред трябва да се работи за намаляване натиска на рекламите, предназначени за деца, убедени са здравните експерти.

Месо и месни продукти, яйца и яйчни продукти в храни с минимална термична обработка са най-рисковите групи продукти, които приемаме, обясниха още медиците.

Според д-р Кунчев храната и като безопасност, и като хранителни качества, обездвижването, стресът и замърсената околна среда са факторите, които водят до все повече заболявания.

Той припомни разработените вече препоръки за здравословно хранене и рецептурниците за различните групи от населението – предимно децата от детските градини до гимназиите.

Ако искаме да храним здравословно децата си, не можем да ги храним с банички, с пресолени храни. Здравословното хранене става по-скъпо, но е важно, категоричен е здравният инспектор. По думите му сегашната система на контрол не е достатъчно ефективна, за да гарантира, че всичко, което се продава в мрежата, е добро. Виждаме, че производителят не носи отговорност, недоволен е той.

Началникът отдел към Българската агенция по безопасност на храните Камен Николов пък изтъкна, че често разликата между здравословни и безопасни храни не се прави. Имаме много добра нормативна база, тя обаче не се познава още от бизнес операторите – това обаче не ги оправдава, увери той. Законодателството го има, въпросът е как се изпълнява, смята Николов.

Националният консултант по хранене проф. Веселка Дулева пък представи сериозния проблем в международен мащаб – близо 2 милиона души по света умират годишно от заболявания, причинени от храни. За европейския регион пък през изминалата година 310 хиляди души са заболели от бактериални хранителни инфекции, 304 са били смъртните случаи.

Диана Зайкова, News.BG