Учени: Маслото не е нездравословно

Учени: Маслото не е нездравословно | Диана

Маслото отдавна е набеждавано за нездравословно, в резултат на което много хора се въздържат да го консумират.

Според американски експерти, обаче имиджът му е незаслужен и то може да намери място в здравословното хранене, пише БТА.

Авторите на проучване, проведено в Tufts University в САЩ са установили, че няма връзка между маслото и по-рано приписваните му сърдечносъдови проблеми, или ако е налична подобна зависимост, тя е незначителна. Според изследователите е възможно маслото да е по-полезно за човешкото тяло от хляба и картофите, върху които редовно се маже, и дори да предпазва от диабет.

Хората от години слушат препоръки да избягват пълномаслените млечни продукти, за да се предпазят от здравословни проблеми. Настоящото проучване обаче подкрепя схващането, че тайната на дълголетието и здравето се крие в истинските храни, а не в съмнителните диети.

За целите му авторите са анализирали девет изследвания, посветени на процентите на смъртност, сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2 сред над 630 000 души. Специалистите са установили, че в повечето случаи връзката между консумацията на масло и здравословните проблеми е “малка или незначителна”.

“Като цяло резултатите от проучването ни показват, че маслото попада в “златната хранителна среда”. Продуктът не трябва да бъде демонизиран, нито да бъде смятан за пряк път към добро здраве. Необходими са повече изследвания, за да се проучи наблюдавания от нас понижен риск от диабет”, обясняват специалистите.