Откриха коя е “новата” суперхрана

Откриха коя е "новата" суперхрана | Диана

Тази зърнена култура може да намали риска от диабет.

Учени от Швеция са открили “нова” суперхрана, която в действителност присъства в менюто на човека от хилядолетия. Авторите на проучването, проведено от учени от университета на Лунд са установили, че редовната консумация на ечемик е свързана със “забележителни” ползи за здравето, пише вестник “Дейли експрес”, цитиран от БТА.

Зърнената култура, която присъства в редица хранителни продукти, може да намали риска от диабет, сърдечносъдови заболявания и затлъстяване.

Шведските изследователи са открили, че ечемикът, подходящ за използване като алтернатива на картофите и ориза, бързо подобрява здравето, потискайки апетита.

“Забележителните” според специалистите здравословни ефекти от ечемика настъпват, когато зърненият продукт попадне в червата, където окуражава освобождаването на полезни бактерии и хормони.

За целите на изследването участниците са консумирали хляб, приготвен основно от ечемик, на закуска, обяд и вечеря. Около 11 до 14 часа след последното хранене, на изследваните лица са направени тестове за рискови фактори за диабет и сърдечносъдови заболявания.

Специалистите са установили, че за краткото време след последната консумация на ечемик, матаболизмът на участниците се е подобрил, нивата на захарта и инсулина са се понижили и се е увеличила чувствителността им към инсулина. При изследваните лица е отчетен и подобрен контрол над апетита.