И от здравословната храна се пълнее. Всичко е в главата!

И от здравословната храна се пълнее. Всичко е в главата! | Диана

Тъпчем се с полезни храни и дебелеем!

Храната, промотирана като здравословна, може да доведе до напълняване, тъй като хората автоматично приемат, че тя не е толкова засищаща и я консумират в по-големи количества, пише в. “Дейли мирър”, позовавайки се на резултатите от американско изследване. Увеличаващият се брой хранителните продукти, рекламирани и продавани като полезни за здравето, в действителност допринася за подхранването на епидемията от затлъстяване, вместо да съдейства за овладяването ѝ, предупреждават авторите на настоящото проучване от университета на Тексас в Остин.

Проблемът е, че хората възприемат здравословната храна като недостатъчно засищаща и като компенсация консумират по-големи количества от нея, обясняват изследователите.

За целите на проучването специалистите са разделили студенти на три групи и са отчели количествата на консумирани от тях храни, представени като здравословни или нездравословни, и последвалото чувство за глад.

Изследователите са установили, че когато дадена храна е промотирана като здравословна, участниците в експеримента поръчват по-големи порциони и консумират по-големи количества от нея.

Изненада за специалистите се оказал фактът, че същото правят дори хората, които не възприемат представяната като здравословна храна като по-малко засищаща в сравнение с нездравословната.

Настоящото проучване е поредното в подкрепа на схващането, че психологическите причини играят роля в преяждането и наддаването на тегло.

Утешителното е, че проблемът има своето решение – възприемането на дадена храна като по-малко засищаща ще изчезне, ако се наблегне на това колко питателна е тя, вместо колко е полезна за здравето.