Внимание! Полезни продукти, чиито съчетания са лоши

Внимание! Полезни продукти, чиито съчетания са лоши | Диана

Принципът колкото повече, толкова по-добре, в този случай не помага.

Когато решат да водят здравословен начин на живот много хора преминават на хранителен режим с повишено количество полезни витаминизирани продукти. Но принципът колкото повече, толкова по-добре, в този случай може и да не помогне.

Учени са установили, че приемът едновременно на няколко полезни хранителни продукта дава никакъв или дори обратен ефект.

Ново изследване на специалисти от университета в Пенсилвания показва, че употребата на продукти, богати на желязо, в съчетание с пиенето на зелен чай е абсолютно безполезно. Логичното предположение е, че комбинацията им може да даде на организма наведнъж много полезни вещества и ценни микроелементи, но на практика се оказва,че КПД-то на полезността рязко пада тъкмо заради тази съвместна употреба.

Учените са стигнали до заключението, че богатите на желязо продукти понижават антиоксидантните предимства на зеления чай.

„Употребата на зелен чай след наситени с желязо продукти като червено месо, спанак или зеле, води до това, че основното съединение на чая EGCG се свързва с желязото. Когато това става, зеленият чай губи своя полезен потенциал”, обясняват авторите на изследването.

Ето защо те препоръчват зелен чай да се пие отделно от продуктите, съдържащи много желязо. „Особено внимателни трябва да бъдат хората със заболявания на стомаха и червата, тъй като на тях често им се препоръчват препарати с желязо”, предупреждават експертите.

Медиците не за първи път поставят въпроса за съчетаемостта на полезните продукти. Като пример можем да посочим, че те не препоръчват да се съвместяват зеленчуци с мляко и плодове, тъй като се създава голямо натоварване за храносмилателната система. Продуктите с нишесте не се съчетават със захар и плодове, а също така с белтъчини – особено от животински произход.