8 научно доказани методи за постигане на истинско щастие

Доброто настроение, самоувереността, приливът на енергия, депресията и дори щастието… Според учените – тези, а и повечето други емоции са резултат от химически процеси в мозъка ни, за които е отговорен серотонинът (известен като хормон на щастието). Представяме Ви 8 начина той винаги да е в достатъчно количество за да се чувстваме добре.

1. Не се крийте от слънцето

Лятното слънце помага на мозъка да произвежда повече серотонин. Ето защо учените съветват всеки ден да се разхождаме поне по 10-20 минути на слънце.

2. Не се отказвайте напълно от захарта

Глюкозата е необходима за синтеза на серотонина. Тя освобождава инсулина, което, от своя страна, води до производството на серотонин. Поради това желанието да се яде сладко може да говори за това, че тялото не разполага с достатъчно от този хормон. Медът, плодовете, зелето, морковите и зърнените култури са изключително полезни за синтеза на серотонина.

3. Приемайте витамини B6 и B12

Витамините B6 и B12 са полезни за серотонина. Проучвания показват, че той помага да излезем от депресия. Яйцата, картофите, портокалите, зърнените храни, месото, млечните продукти и рибата са богати на тези витамини. Нормата за витамин В6 за възрастен е 2 мг/ден, а за В12 – 2,4 мкг.

4. Бъдете положителни и оптимистични

Ако си повтаряте, че сте щастливи, можете да се почувствате наистина по-щастливи. Учените са установили, че съзнателните проводници на положителното настроението повишават нивата на серотонин. Ако общувате с приятели, слушате успокояваща музика, четете ободряващи книги и не мислите за проблемите и тяхното решение, сами ще успеете да повишите серотонина си.

5. Не забравяйте за протеините

Протеинът съдържа триптофан – аминокиселина, която определя синтеза на серотонина. Липсата на триптофан в организма пречи на произвеждането на серотонин. За да се избегне това, си набавяйте ежедневно протеин – за възрастни е 1,5-2,5 гр. на 1 кг. тегло. Ядките, сиренето, халвата, пуешкото и пилешкото са богати на протеини.

6. Ходете на масаж

Масажът намалява нивата на кортизола – стресов хормон, който блокира синтеза на серотонин. Колкото по-нисък е кортизолът, толкова повече серотонин има в тялото ни. Изследванията показват, че масажът намалява нивото на кортизол средно с 31%.

7. Правете упражнения

Според проучвания, по време на тренировка се произвежда триптофан. Нивата му в организма остават високи, дори и след физически упражнения. Ето защо след тренировка дълго време сме в добро настроение.

8. Медитирайте често

Когато тялото е стресирано не може да произвежда серотонин. Проучвания казват, че когато медитираме, се отпускаме и потискаме активността на стресовите участъци в мозъка. Медитацията е един добър начин да се освободим от стреса и да помогнем на организма по естествен начин да синтеза серотонин.