9 естествени начина да преборим Депресията

9 естествени начина да преборим Депресията | Диана

Какво представлява депресията?

Депресията е състояние, различно от обикновеното чувство на тъга и душевен дискомфорт, което засяга всеки аспект от човешкия живот – физическия, менталния и емоционалния. Депресията оказва силно влияние на самооценката, възприемането на околните и възпрепятства изпълнението на обичайните ежедневни дейности.Съществуват различни форми на депресия от лека, продължителна меланхолия (дистимия) до редуващи се еуфорични състояния с такива на крайно отчаяние (биполярна или манийна депресия). Тежките форми на депресия могат да доведат до пълна личностна дисфункция и дори до самоубийство.

Причините за депресията могат да са както от физиологично, така и от психологично естество. Много експерти вярват, че депресията е причинена от дисбаланс в производството на невротрансмитери (химически агенти, отговорни за пренасянето на сигнали от една нервна клетка до друга) в мозъка. Много често тези химични реакции в организма се задействат от емоционални сътресения или дефицити. Например депресивен епизод може да бъде провокиран от смъртта на близък, загубата на работа, развод, животозострашаваща болест или друга непосилна трудност. Неспособността и дисфункцията при справянето с някои мъчителни емоции като ревност, чувство за вина, потиснат гняв и други също могат да отключат и поддържат състоянието на депресия.

Понякога депресията няма чисто психологически характер и може да се дължи на такива фактори от външната среда като липса на слънчева светлина, реакция към определени медикаменти (като например бета-блокерите), неумерена консумация на алкохол и цигари, хранителни алергии или недостиг на различни витамини и минерали.  Депресията може да бъде и симптом на друго състояние като например хипотиреоидизъм или анемия.

Често при страдащите от депресия се наблюдават ниски нива на витамини от групата В и витамин С, които подпомагат производството на невротрансмитери в мозъка и могат да усилят положителния ефект на антидепресантите. Калцият и магнезият имат успокояващо действие върху нервите и могат да бъдат особено ползотворни, когато депресията пречи и на съня.

9 eстествени лека, препоръчвани при депресия

1)  Жълт кантарион

При лека депресия жълтият кантарион(Hypericum perforatum) може да бъде полезна и безвредна алтернатива на медикаментите, които често имат странични ефекти. Ефективен е при леки и средно тежки депресии, но изследванията показват, че не повлиява състоянието на страдащите от тежка депресия.

Предлага се под формата на капсули, таблетки, екстракт и чай. За да се разгърне благотворното действие на жълтия кантарион са нужни между 4 и 6 седмици.Жълтият кантарион увеличава фотосензитивността, затова е добре в периодите на приемането му да се предпазват очите и кожата от слънцето.

Въпреки, че жълтият кантарион е относително безопасна билка, при комбинирането му с други медикаменти, може да намали тяхната ефективност. Не се препоръчва и при бременни жени и кърмачки, при деца, както и при страдащите от биполярно разстройство или заболяване на бъбреците или черния дроб.

2) Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини са ценни и необходими за правилното фунциониране на мозъка. Не се произвеждат от човешкия организъм, затова се набавят чрез храната.

В страни с висока консумация на риба като Япония и Тайван, депресията се среща 10 пъти по-рядко отколкото например в Северна Америка. Студеноводните риби като сьомга, сардина, аншоа са богат източник на омега-3 мастни киселини. Все пак рибните капсули са считат за по-безопасен начин за набавянето на тези мазнини, тъй като много от рибите съдържат живак и други вредни химикали. При обработката им до капсули тези химикали биват филтрирани и отстранени. При избора на капсули за повлияване на депресия е важно да съдържат дълговерижните мастни киселини ЕРА и DHA.

3) САМ-Е (S-Adenosyl-L-Methionine)

САМ-Е е съкращение на С-аденозил-Л-метионин – химикал, който естествено присъства в човешкото тяло и се смята, че увеличава нивата на невротрансмитерите серотонин и допамин. Въпреки, че е сравнително скъпа хранителна добавка, САМ-Е е сред популярните средства за лечение на депресия и остеоартрит.

4) Фолиева киселина

Фолиевата киселина и витамин от В групата, който често е дефицитен при хората сдепресия. Фолиевата киселина се съдържа  предимно в зелените листни зеленчуци, в плодовете, фасула и зърнените култури. Недостигът на фолиева киселина е сред най-често срещаните дефицити и е следствие на нерационално хранене, на някои хроничини възпалителни процеси или продължителния прием на медикаменти като аспирин или противозачатъчни хапчета.

Освен от храната фолиевата киселина може да се набавя и от хранителни добавки или с витамини В-комплекс.

6) Диетата

  • Намалете сладкото – захарните храни подобряват настроението за кратко, тъй като нивата на кръвната захар се покачват драстично, но симптомите на депресия се влошават след резкия й спад. Тези скокове и спадове на кръвната захар като цяло вредят на организма и задействат верига от процеси с неблагоприятен ефект върху здравето и настоението.
  • Избягвайте кофеина и алкохола – и двете имат негативен ефект върху настроението. Консумацията на алкохол има временно релаксиращо действие, а кофеинът зарежда с енергия, но ефектът е краткотраен и последван от влошаване на симптомите при тревожност, депресия и безсъние.
  • Витамин В6 – нужен е за производството на едни от отговорните за доброто настроение невротрансмитери – серотонин и допамин. Недостигът на В6 е рядко срещан, но все пак по-вероятно е да се получи при хора на хормоно-заместващи терапии, при прием на противозачатъчни средства и лекарства за туберкулоза.
  • Магнезий – повечето хора не приемат достатъчно магнезий с храната. Добри източници на магнезий са бобовите растения, суровите ядки, пълнозърнестите храни и зеленолистните зелечуци. Подобно на витамин В6, магнезият е необходим за производството на серотонин. Знае се, че силният стрес намалява усвояемостта на магнезий от организма.

7) Упражненията

Редовната физическа активност е едно от най-ефективните, достъпни и евтини средства за подобряване на общия тонус и настроение. Упражненията и особено аеробните упражнения стимулират освобождаването на повдигащи настроението химикали в мозъка и намаляват нивата на стресовите хормони в организма.

Един от най-лесните начини за прогонване на потиснатостта е редовното (поне 5 пъти седмично) енергично ходене поне по 30 минути на ден, за предпочитане през деня.

Все пак най-важното е да изберете какъвто и да е вид физическа активност, която ви доставя удоволствие и да я упражнявате редовно независимо дали ще е фитнес, танци, тенис или работа в градината.

8) Слънчева терапия

Достатъчното излагане на слънце е доказало своята ефикасност при сезонните колебания в настроението, които се забелязват през дългите мрачни зимни месеци.

Излагането на слънце сутрин помага на тялото да поддържа естествените си цикли на сън и активност. Сутрешното слънце стимулира отделянето на серотонин в мозъка. През зимата, когато слънчевата светлина е по-слаба, нивата на серотонин са по-ниски, правейки ни уморени и по-склонни към сезонни афективни разстройства.

9) Други натурални методи

  • Лечение с цветове на Бах
  • Йога
  • Акупунтктура