Психологическите причини за ниското либидо

Психологическите причини за ниското либидо | Диана

Мозъкът е най-мощният сексуален орган. Различни психологически състояния обаче могат да го засегнат. А това неизменно се отразява и на либидото.

Стрес

Една от основните причини за ниското либидо е модерната социална среда, която хората са изградили около себе си. Ежедневието е изпълнено с прекалено много напрежение. Стрес, затлъстяване, тютюнопушене, нездравословна храна и обездвижване… Всички те създават живот, пълен с липса на време или нежелание за секс.

Депресия

Депресията е сериозно психическо състояние, което оставя усещането, че целият свят е върху раменете ни. Сякаш състоянието не е достатъчно, а и антидепресантите, чиято цел е да повишат настроението, променяйки баланса на химикалите в мозъка, също са въвлечени в сексуалния отговор, като водят до сексуална дисфункция.

Притеснения относно вида на тялото

Според някои психотерапевти важен компонент за сексуалното удовлетворение е усещането за комфорт „в собствената си кожа“. Ако една жена смята тялото си за непривлекателно, тя трудно би могла докрай да се наслади на сексуалното преживяване.

Още повече, тя може да се чувства потисната по отношение на сексуалните си нужди, а по време на секс да се фокусира върху доставяне на удоволствие на партньора, вместо на себе си.

Подобни притеснения могат да измъчват както жените, така и мъжете и могат да бъдат още една причина за липсата на желание за секс.

Биполярно разстройство

Сред основните симптоми на състоянието е рязка промяна в настроенията. Състояния на депресия и меланхолия могат да бъдат последвани от епизоди на еуфория. Когато страдащият е в състояние на еуфория, либидото му е високо, но когато попадне в депресивните периоди, желанието за секс значително се понижава.