10 вредни навика, за които ще си плащате след 10 години

10 вредни навика, за които ще си плащате след 10 години | Диана image 12

Лошите навици са нещо, от което все отлагаме да се отървем. Ако сега не усещаме толкова силно въздействието им, това със сигурност ще се случи след 10 години например. А както знаем, времето лети бързо и 10 години ще се изнижат, без да се усетите. Ето и 10 от най-вредните навици, които специалистите съветват да загърбим.

10. Да ядете, когато не сте гладни

Храната ни изкушава отвсякъде. Много често ядем по импулс, по една или друга причина, която не е глад. А често в такива случаи се хапва и нещо не особено здравословно, което ни е изкушило. Затова специалистите съветват да не се тъпчем, когато не сме гладни. С времето това ще ни предпази от нежелани последици като затлъстяване и болестите, които отприщва то.

9. Пушите и пиете прекалено

До болка познато, но си е факт – пушенето и пиенето могат сериозно да вредят, особено в големи количества. Лекарите посочват и само малка част от проблемите, до които може да доведе пушенето – рак на белите дробове, устната кухина, бронхиална астма, хипертрофия на белите дробове. За пиенето пък специалисти обясняват, че 1 питие на ден може и да повлияе добре, но повече от две-три увеличават риска от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето. В дългосрочен план пък прекаленото пиене може да доведе и до сериозни проблеми с черния дроб.

8. Гризете си ноктите

Нервното гризане на ноктите се нарича оникофагия. Този вреден навик може да ви причини много неприятности, ако не го премахнете с времето. Чрез него в тялото ви попадат много микроби, защото ръцете ви все пак се докосват до почти всичко. И колкото и често да миете ръцете си или да ползвате антибактериален гел, никога не може ръцете ви да са напълно чисти. Така може постоянно да страдате от настинки или бактериални инфекции. С времето пък този навик причинява излишен стрес на зъбите ви и може да доведе до чупене или други проблеми. Можете да си причините и инфекции на кожата.

7. Гледате твърде много телевизия/стоите прекалено много пред компютъра

Средно хората прекарват между 20 и 30 часа на седмица пред телевизора. Ако пък работата им е с компютър, могат да изкарат и над 7 часа на ден пред монитора. Това може да доведе до хронична умора и да понижи вашата активност. Освен това в много от случаите се храним, докато стоим пред телевизора или компютъра. А това може да доведе до затлъстяване, както и до проблеми със стомаха заради бързото хранене на бюрото. Специалистите съветват да се правят паузи през час-час и половина, за да се разтъпчете.

6. Не правите секс

Стресът в работата, преумората и различни здравословни проблеми могат да доведат до липса на желание за секс. Ако забележите, че дълго време не ви се прави секс изобщо, идете на лекар, защото нещата могат да се задълбочат и да прераснат в депресия.

5. Поддържате токсични отношения с околните

Без значение дали стоите в нездравословна за вас връзка или контактувате с хора, които ви заливат с негативизъм. Опитайте се да не задържате такива хора в живота си, колкото и да е трудно за вас. В противен случай това само ще отприщи още вредни навици като пиене, прекомерно ядене, нежелание за излизане и спортуване.

4. Липса на сън

Изследване показва, че около 40% от възрастните спят по-малко от 7 часа на денонощие. С времето това може да отключи редица здравословни проблеми – диабет, високо кръвно, проблеми със сърцето, ниско либидо, затлъстяване. Освен това нарушава концентрацията, ефективността на работа и може да доведе до депресия.

3. Пропускате закуската

Сигурно сте чували, че закуската е най-важното хранене за деня. Според много специалисти това е така. Ако пропускате закуската, това може да доведе до липса на енергия за сутрешните задачи в работата или за тренировка. Освен това нарушава концентрацията. А до обяд вече сте озверели от глад и се нахвърляте на храната, при което може да изядете огромни количества.

2. Непрекъснато сте заети

Все имате работа. В офиса, а след това и вкъщи – чистене, готвене, а ако имате и деца, все не ви остава време за удоволствие. Отсявайте най-важното! Иначе се натрупва излишен стрес. Работата и отговорностите ви няма да намаляват – и след 10 години пак ще сте заети. Така че трябва да намерите баланс и да отделяте време и за себе си и любимите си занимания.

1. Не спестявате

Харчите всичко, което изкарате или по-зле – теглите постоянно кредити, за да покривате разходите си. Трябва да мислите за спестявания, за да нямате сериозни неприятности след 10 години. Дори да взимате ниска заплата, направете си бюджет и следете разходите си. Със сигурност ще намерите откъде да спестите.

 Източник: Дарик Нюз